• Flyktingekatastrofene som nå skjer i Middelhavet er resultatet av en villet politikk, sier Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser.

— EUs politikk er å stenge grensene. Dermed tvinges emigrantene til å ta sjøveien. På den veien dør det nå stadig flere mennesker, og det som følge ev en villet politikk. Slik kan vi bare ikke ha det, sier fungerende kommunikasjonssjef Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser.

Ny redningsbåt

Hans egen organisasjon og den private organisasjonen MOAS vil starte opp en redningsbåt i Middelhavet som skal operere fra begynnelsen av mai til oktober.

— Det gjør vi for å redde liv og skape oppmerksomhet rundt katastrofen, sier Hågensen.

Han viser til at rekordmange flyktninger så langt i år også er kommet til greske øyer, sammenlignet med

samme periode i fjor.

— Og høysesongen for denne trafikken starter nå, og vil vare over sommeren, sier Hågensen. Han finner det frustrerende at både EU og norske myndigheter velger å prioritere overvåkning og grensekontroll fremfor å hjelpe folk å overleve.

Redningsbåten som skal brukes er «My Phoenix», er utstyrt med RRIB-båter, overvåkningsdroner og et mannskap på 20 personer.

- Hjelper ikke å ikke hjelpe

I Flyktninghjelpen mener de det som nå skjer i Middelhavet er en varslet tragedie, etter at den italienske marinen avviklet redningsoperasjonen Mare Nostrum i desember i fjor.

— Før den store tragedien nå i helgen, har 900 emigranter omkommet i Middelhavet så langt i år, mot 50

omkomne samme tid i fjor. Det viser at det hjelper ikke å slutte å hjelpe. Folk i desperate situasjoner slutter ikke med å prøve og ta seg frem til en trygg havn, sier Tuva Raanes Bogsnes, som leder medieseksjonen i Flyktninghjelpen.

— Årsakene er de samme

Hun synes holdningen til europeiske politikere blir for kynisk.

— Årsaken til at de legger ut på sine desperate reiser over havet har jo ikke endret seg. Situasjonen i Syria og Nigeria og andre konfliktområder de kommer fra er minst like ille som for ett år siden. Norske og andre europeiske politikere kan ikke fortsette å si at dette er en tragedie, men likevel ikke ta konsekvensene av det bare vil fortsette hvis ingenting gjøres, sier Bogsnes.

- Ap med viktig signal

Hun mener at Ap med sitt nye ønske om å ta i mot 10 000 ekstra flytninger fra Syria er et viktig signal som Flykninghjelpen er overlykkelig for.

Bogsnes minner om at nabolandene til Syria allerede har tatt i mot fire millioner syrere på flukt.

— Mange av disse opplever at de ikke har noen fremtid der de er. Og da tyr de til desperate reiser som det vi nå ser i Middelhavet, sier hun.

Hastemøte

Frankrikes president François Hollande har invitert EUs innenriks- og utenriksministre til et hastemøte etter tragedien der 700 båtflyktninger trolig mistet livet, melder nyhetsbyrået AFP.

– Dersom antallet omkomne stemmer, er dette den verste katastrofen i Middelhavet de siste årene, sier Hollande.

Den franske presidenten sier EU-landene må ta grep for å stanse den kraftige veksten i dødsfall blant flyktninger som forsøker å krysse Middelhavet. Han sier det trengs flere båter, flere helikoptre og en økt innsats mot menneskesmugling.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ber EU-landene støtte initiativ for å hindre flere tragedier.

– Vi har sagt «aldri igjen» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier hun.