Det bølget i et hav av flagg på Piazza del Popolo – Folkets plass – da en sliten Romano Prodi avsluttet sin valgkamp i går kveld.

– Vi er kommet til enden av en valgkamp som har vært veldig vanskelig, bitter og aggressiv. Den har vært som en svinesti, sa den 66 år gamle økonomiprofessoren.

Arrangørene hadde nesten greid å fylle den store piazza-en – men bare nesten. Det var heller ingen voldsom hallelujastemning da professoren holdt sin tale, godt støttet fra et medbrakt manus.

«Jeg er også en kødd» I dag er det lovpålagt valgkampfred, før italienerne går til valgurnene i morgen og mandag. Også Silvio Berlusconi, som har hamret løs både på Prodi og venstrevridde journalister og statsadvokater, beklaget seg over valgkampen «ikke har vært noe hyggelig» da han avsluttet sin kampanje.

Kanskje ikke alltid hyggelig, men til tider ganske underholdende. «Jeg er også en italiensk kødd» står det for eksempel på T-skjorten til Tonino Bruni. Han står helt fremst ved podiet der Prodi skal holde sin tale, med et stort flagg for Venstredemokratene.

Teksten spiller på ett av Berlusconis mange utfall i valgkampen, der han kalte alle som vurderer å stemme på venstresiden for «coglioni» – et svært lite pent ord for testikler.

– Venner har laget skjorten. Jeg ville lage et lite nummer her. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å vinne. Folk har fått nok av Berlusconis løgner, sier den 46 år gamle jernbanearbeideren.

– En skam for Italia 73 år gamle Maria Paula Zunino er på langt nær like sikker. Den pensjonerte læreren synes musikken som dundrer fra scenen er i høyeste laget, men vil likevel ha med seg Prodis siste opptreden før det velges. Hun har selv stått og delt ut løpesedler for Venstredemokratene i valgkampen.

– Berlusconi er en skam for hele Italia. Men jeg er veldig usikker på utfallet. Jeg håper så inderlig at vi skal greie det, sier 73-åringen.

På de siste meningsmålingene ledet Prodi med mellom tre og fem prosentpoeng. Men de er alle 14 dager gamle; de siste to ukene er det ikke lov å offentliggjøre meningsmålinger.

Innspurten har vært preget av hard ordbruk, særlig fra Berlusconi, som ikke bare har skjelt ut politikerne i den andre leiren. Han har de siste dagene snakket om en konspirasjon, der både venstrevridde journalister og statsadvokater med kommunistsympatier har rottet seg sammen for å få jaget ham fra statsministerkontoret.

Ikke særlig stabilt Dersom Prodi har greid å beholde ledelsen, blir spørsmålet hvor sterk og stabil hans regjeringskoalisjon blir. Han har 13 sentrums— og venstre-partier i ryggen, og de er alt annet enn enige på en rekke områder.

– Det kommer til å bli svært vanskelig for dem å holde sammen, tror professor Michael Keating, leder av European University Institute i Firenze.

Både i den økonomiske politikken og i spørsmål om abort og homofile partnerskap er meningene sterkt delte i Prodis koalisjon.

– Prodi selv har heller ikke særlig makt til å holde partiene samlet. Han har ikke sitt eget parti han kan styre ut fra. Samtidig er det dette som har gjort det mulig for alle å samle seg om ham, sier Keating.

Han ser ikke bort fra at også Berlusconis koalisjon kan få indre problemer, dersom de skulle vinne. Hans sentrum-høyrekoalisjon består av hele 17 ulike partier.

– Men som leder for sitt eget parti, Forza Italia, har han mye større makt enn Prodi til å holde dem samlet, sier Keating.

Kjempe-valgseddel Italienerne har til sammen 74 ulike partier å velge mellom, på en stemmeseddel som nødvendigvis er ualminnelig stor. Blant dem er fire sosialistpartier, fire på den ytterste høyrefløyen, tre ulike kommunistpartier og tre pensjonistpartier.

En fersk endring i valgloven fra i fjor har gjort det lettere for små partier å stille til valg – en endring som er blitt kritisert for å føre Italia tilbake til tilstandene de hadde i mange tiår, med stadig skiftende og ustabile koalisjoner. Silvio Berlusconi har med sine fem sammenhengende regjeringsår italiensk rekord når det gjelder lengde på sin regjeringsperiode.

– Ingen vet hvordan det nye valgsystemet vil slå ut. Det gjør valgutfallet ekstra vanskelig å spå, sier professor Keating.

HEIER PÅ PRODI: «Jeg er også en italiensk kødd» står det på T-skjortene til Tonino Bruni. Han er sikker på at Romani Prodi blir valgt til ny statsminister mandag.