Ambassadør Haakon Blankenborg var selv i sentrum av den serbiske hovedstaden i går kveld. Han hadde ikke fått noen rapporter om uro ved den norske ambassaden, som ligger i en helt annen del av byen enn den amerikanske ambassaden.

Flere ambassader angrepet

Blankenborg er sikker på at gårsdagens herjinger vil bli møtt med skarpe reaksjoner både fra USA og Kroatia, som begge fikk ambassadene ødelagt. Også den tyrkiske, tyske, bosniske og kanadiske ambassaden ble angrepet.

– Det er forbløffende at noe slikt kunne skje. Det var åpenbart hele veien at den amerikanske ambassaden ville være et hovedmål for demonstrantene. Likevel greide ikke politiet å hindre dem, sier Blankenborg. Han mener det ligger et tung ansvar hos dem som hadde ansvaret for å sikre de utenlandske ambassadene.

– Dette er en stygg ripe i lakken for serbiske myndigheter, sier ambassadøren, som ikke ville uttale seg om politiet kan ha vært passive med vilje.

USAs FN-ambassadør Zalmay Khalizad sa i går at han var opprørt etter stormingen, og bad FNs sikkerhetsråd fordømme det som hadde skjedd.

Oppsplitting sannsynlig?

Ambassadør Blankenborg mener utviklingen de siste dagene er bekymringsfull. I de serbiske områdene nord i Kosovo var det i går nye angrep på FN-kontrollposter, på grensen til Serbia. Serberne er i flertall den nordlige delen av den nye nasjonen. De vil ikke godta noen form for styre fra det kosovoalbanske flertallet.

Blankenborg er ikke ubetinget optimist når det gjelder utsiktene til å holde Kosovo samlet.

– Det er en viss sannsynlighet for at valget fremover vil stå mellom om Nord-Kosovo skal skilles fra resten av Kosovo med våpenbruk, eller om det vil skje fredelig, sier Blankenborg.