Slik beskrives 18-åringen som onsdag drepte åtte mennesker på skolen sin i Finland. Onsdag kveld bekreftet finsk politi at det var gjerningsmannen som hadde lagt ut en videosnutt om den kommende massakren på internettstedet YouTube, dagen før han gikk til aksjon.

Midt i lunsjen onsdag åpnet han ild med en miniatyrpistol han hadde lisens for og drepte fem gutter og to jenter, samt skolens kvinnelige rektor. Han skjøt også mot politiet som kom til stedet, før han skjøt seg selv i hodet. Han døde senere av skadene.

Tolv elever ble såret, en av dem fikk skuddskader, mens resten pådro seg skader da de hoppet ut av vinduer for å unnslippe skytingen.

Panikk

Det brøt ut panikk da skytingen tok til, rundt kl. 11.45. Rektoren ga elever og lærere beskjed over lydanlegget om å gå til klasserommene og stenge døren. Noen lærere forsøkte å stenge branndørene til korridoren, men lyktes ikke. Det var da læreren Kim Kiuru fikk øye på gjerningsmannen.

– Han løp mot meg fra branndørene med våpenet i hånden og skrek av full hals, forteller Kiuru, som reddet seg ut i skolegården.

Mange elever kastet seg ut av vinduer. Andre gjemte seg på do.

Det er åpnet et krisesenter for elever og pårørende i en kirke på stedet. Skolen kommer til å være stengt resten av uka.

Gjerningsmannen kom ifølge politiet fra en helt vanlig familie. Han beskrives av ansatte på skolen som en ensom ulv, og en lærer sier gutten hadde karakterer over gjennomsnittet og var svært interessert i historie og høyre— og venstreekstremisme, ifølge FNB. Han skal ha hatt vansker med å komme overens med andre.

Varslet blodbad

Dagen før blodbadet la 18-åringen ut en filmsnutt på nettstedet YouTube med et varsel om hva som skulle skje, bekrefter politiet. Han presenterer seg som en «kynisk eksistensialist, en antihuman humanist og en antisosial sosialdarwinist».

Videoen er sendt inn under pseudonymet Sturmgeist89 og hadde tittelen «Jokela High School Massacre». På videoen vises først bilder av skolen. Deretter vises en mann som sikter med et våpen.

– Jeg er rede til å slåss og dø for min sak. Jeg kommer til å eliminere alle som jeg ser som udugelige, en vanære for den menneskelige rasen og som mislykket i det naturlige utvalget, skriver han selv på YouTube, ifølge Expressen.se. YouTube fjernet videoen i løpet av onsdagen. Da var den allerede blitt lastet ned 200.000 ganger.

18-åringen var medlem av en skytterklubb og hadde bæretillatelse for våpen, opplyser politiet ifølge YLE.

– Inspirert av andre skolemassakrer

Voldsforskeren Ragnhild Bjørnebekk tror 18-åringen var inspirert av massakren ved Virginia Tech i USA. Hun er ikke overrasket over videosnutten på You Tube som 18-åringen la ut dagen før han gjennomførte drapene.

– Han beskriver seg selv som en person som hater og henviser til andre massakrer som han knytter seg til ideologisk, sier Bjørnebekk til NTB.

Bildet som den unge finnen gir av seg selv, er av et menneske som anser seg selv som et overmenneske. Samtidig uttrykker han et sterkt hat mot omgivelsene. Ifølge enkelte kilder skal gjerningsmannen tidligere ha gitt uttrykk for beundring for massemordere som Josef Stalin og Adolf Hitler.

Også for to uker siden ble det lagt ut en videosnutt på nettstedet You Tube som kan ha sammenheng med skytingen.

Tusby ligger drøyt 50 kilometer nord for Helsingfors.

KRISESENTER: Bevæpnet finsk politi på vakt utenfor et midlertidig krisesenter under skyteepisoden på en skole i Finland onsdag. Åtte personer ble drept, og også gjerningsmannen døde onsdag kveld av skadene han pådro seg etter å ha skutt seg selv i hodet.
Antti Aimo-Koivisto
NI DREPT: Politiet gikk inn på Jokela skole i Tusby etter at skytingen var begynt. Ni ble drept; skolens rektor, fem gutter og to jenter, opplyste politiet onsdag ettermiddag. I tillegg døde gjerningsmannen onsdag kveld. Skytingen begynte rett før klokken 12.
Mikko Stig
EVAKUERT: Elever ble evakuert i sikkerhet under skytingen i Finland som kostet minst åtte mennesker livet.
Antti Aimo-Koivisto