Torsdagens valg i Afghanistan ble forstyrret av bombeeksplosjoner og rakettangrep i store deler av landet, også i de nordlige provinsene hvor Taliban ikke har stått sterkt de siste årene. Til sammen mistet 23 personer livet i angrepene.

Selv om de spektakulære angrepene uteble, mener Arne Strand, seniorforsker ved Christian Michelsens institutt (CMI), at Taliban på flere måter har seiret i valget.

Rakett mot Karzais bror

– Ved ikke å delta i valget, har Taliban klart å markere hvor sterkt de står, både politisk og militært, forklarer Strand til NTB.

– Militært ved at de har utført mange angrep. Ingen særlig store, men når de får raketter til å lande i hagen til president Hamid Karzais bror i Kandahar i sør, og når de klarer å angripe i provinser som Baghlan og Kunduz i nord, så viser de at de har en viss representasjon i store deler av landet, sier Afghanistan-eksperten.

Strand er forbauset over Talibans militære rekkevidde og mener gruppa har vokst seg så sterk at den også har en betydelig politisk rolle.

– Angrepene viser at den som blir president, må forholde seg til Taliban, sier Strand.

Svak president

Franske Olivier Roy, ekspert på politisk islam, mener også at Taliban har befestet sin posisjon.

– Taliban tror at de vinner, så de kommer ikke til å forhandle, sier Roy til AFP.

Han mener president Karzai er for svak til å innlede samtaler med islamistgruppen, og at det politiske landskapet i Afghanistan vil være uforandret etter valget.

– Karzai øyner mulighet for å få de moderatene delene av Taliban over til sin leir, men Taliban kommer aldri til å bli med i en koalisjon ledet av Karzai, sier Roy.

Valgfusk

Allerede før valglokalene stengte torsdag, kom det anklager om valgfusk. Blant annet mente guvernøren i Mazar-e-Sharif, Atta Mohammed Nur, at det har foregått massivt juks i favør av Karzai.

Tilsvarende påstander kom fra presidentkandidaten Ramazan Bashardost, som kaller valget «en komedie».

Reglene for valget tilsier at stemmene skal telles opp lokalt, i valglokalet, noe som tyder på at det vil bli stilt spørsmål ved hele gjennomføringen av valget, ifølge Arne Strand.

– Med mer enn 7.000 valgsteder har jeg vondt for å tro at det er observatører alle plasser, og det er da spørsmål om det vil bli brukt makt for å påvirke opptellingen, sier Strand.

Ifølge valgkommisjonen i Afghanistan var valgdeltakelsen høy, men Strand understreker at all informasjon fra myndighetene bør etterprøves, fordi den afghanske regjering vil tjene på å fremstille valget som en suksess.

– Den offisielle versjonen er at dette har gått bra, men det kan vi ikke stole på, mener den norske Afghanistan-forskeren.