Egypts president, Hosni Mubarak, sitter i krisemøte med sine nærmeste rådgivere, melder en statlig tv-stasjon. Landets etterretningssjef er utnevnt som visepresident, skriver aftenposten.no.

Ahmad Shafiq, tidligere offiser i luftforsvaret og senere minister med ansvar for sivil luftfart er lørdag blitt utnevnt som statsminister i Egypt. Han har dermed fått i oppgave å sette sammen den nye regjeringen, melder statlig egyptisk TV.

Tidligere etterretningssjef Omar Suleiman er utnevnt som visepresident, som den første i denne posisjonen på 30 år. Det spekuleres i flere medier om at Suleiman derfra kan komme til å bli Mubaraks fremtidige etterfølger.

— Egypts nest mektigste mann

Utnevnelsen setter ham uansett i en meget gunstig posisjon, etter hvert som Mubarak, som fyller 81 år i mai, kan komme til å trekke seg ut av politikken.

Suleiman er fra før ansett som en av verdens mektigste etterretningssjefer. Siden 1993 har han sittet i bakgrunnen og trukket i trådene i landets viktigste sikkerhetspolitiske spørsmål, særlig hva gjelder forholdet til Israel og Hamas, ifølge Reuters.

Først i 2000 ble hans navn gjort kjent, og siden da har han vært spilt nøkkelrollen i arbeidet med å bekjempe terrorisme, også som en av USAs nærmeste samarbeidspartnere.

Ifølge britiske Telegraph er Suleiman en av få som kan nyte av gode privilegier i nærkontakt med Mubarak. En vestlig diplomat karakteriserer ham som vanvittig innflytelsesrik og mektig, mens en egyptisk kommentator i landets første uavhengige avis, Al Masry Al Youm, omtaler ham som Egypts nest mektigste mann og den eneste reelle kandidaten til å overta.

Krever mer enn omrullering

Etter først å ha understreket hvor viktig det er at Mubarak legger mening i lovnadene, har Obama-administrasjonen så langt vært tilbakeholdne med reaksjonene til Mubaraks nyutnevnelser.

— Egyptiske myndigheter kan ikke bare rullere om på posisjonene og fortsette å stå fast, sier P.J. Crowley, talsmann for utenriksdepartementet i en Twitter-melding.

Muligheten til å øve innflytelse på situasjon kan uansett vise seg svært begrenset, ifølge Reuters. Obama kan dessuten stå overfor en vanskelig oppgave med å sjonglere støtten til Mubarak, som har vært en viktig strategisk alliert gjennom 30 år, med støtten til de som demonstrerer for de samme rettighetene som amerikanerne selv setter høyt.

Bare stolleken

Førsteamanuensis Berit Thorbjørnsrud sier likevel til NTB at det spiller liten rolle hvem som sitter i regjeringen.

— Det er jo Mubarak som peker den ut, så det blir uansett ikke noen andre enn dem han selv vil ha. Dette er bare stolleken, sier Thorbjørnsrud.

— Det er klart at det vil være bra om det kommer nye folk, men det vil i så fall være veldig overraskende, legger hun til.

Demonstrantene kan se langt etter nyvalg, understreket lederen i den egyptiske nasjonalforsamlingen lørdag kveld, ifølge tv-stasjonen al-Arabiya.