KLAUS JUSTSEN

Fangenes advokater snakker om en forutsigelig tragedie.

Men av den amerikanske regjeringen blir de tre Guantanamo-fangenes selvmord sist helg delvis betraktet som en krigshandling, dels som en smart PR-aksjon som skal skape blest om de 460 fangenes forhold til Camp Delta på sørspissen av Cuba.

Ble tvangsfôret

De tre fangene ble funnet lørdag morgen. Det gikk mer enn 12 timer før dødsfallene ble kjent for offentligheten.

Vaktene fant den ene fangen hengende i et tau han hadde laget av et laken og diverse tøyfiller. Alle forsøk på gjenopplivning var forgjeves. Ved en rask ransaking av cellene ble ytterligere to fanger funnet hengende. Også her var gjenopplivningsforsøk forgjeves.

Alle tre hadde skrevet brev på arabisk, og alle tre var kjent som ivrige deltakere i sultestreikene som har vært gjennomført i fengselet flere ganger. For å holde dem i live ble de tvangsfôret.

Gjennom sin talsmann Tony Snow uttrykte president Bush dyp bekymring og forsikret at likene ville bli behandlet verdig med hensyn til religiøse og kulturelle tradisjoner.

I en tv-konferanse forklarte admiral Harry Harris, som er sjef for fangeleiren, at det hadde vært snakk om en koordinert protestaksjon.

— De er smarte, de er kreative og de er fanatiske, sa admiralen.

— De har ingen respekt for liv, verken våre eller egne. Dette har de ikke gjort fordi de var desperate. Det er snakk om en krigshandling mot oss.

- Fremmer hellig krig

I et intervju med BBC hevdet en høytstående medarbeider i utenriksdepartementet at selvmordene var god PR, som skulle samle oppmerksomhet.

Assisterende viseutenriksminister Colleen Graffy betegnet selvmordene som et ledd i en strategi og en taktikk som skal fremme den hellige krigens sak. Han understreket samtidig at det hadde vært unødvendig for mennene å begå selvmord.

Selvmordene fant sted bare timer etter at president Bush i et møte med Danmarks statsminister hadde forsikret at han, i likhet med mange andre, ønsket å få Guantanamo-leiren tømt for fanger. Derfor holder USA på med å overføre fanger til hjemlandet. Det har brakt antallet i Camp Delta ned fra over 600 til ca. 460 nå. Det er ventet at flere vil bli sendt hjem i nærmeste fremtid.

Ifølge presidenten er imidlertid en del fanger så farlige at de må få straff ved en domstol. Den juridiske prosessen venter på at USAs høyesterett skal treffe en prinsipiell avgjørelse om rettsforfølgelse ved en amerikansk domstol. Man venter at det vil skje denne måneden.

- Ikke krigsfanger

Hittil har bare ca. ti av fangene fått saken sin behandlet ved et militært tribunal. Mange er aldri blitt beskyldt for å tilhøre al Qaida, eller for å planlegge noe angrep på USA.

Den amerikanske regjeringen holder fast på at fangeleiren, som nå har eksistert i vel fire år, er i overensstemmelse med internasjonale rettsregler. Begrunnelsen er at de innsatte ikke er krigsfanger ifølge Geneve-konvensjonens regler, men fiendtlige kombattanter.

Sjefen for senteret for forfatningsrettigheter, Bill Goodman, sa i helgen at det var regjeringens manglende vilje til å gi de innsatte en rettferdig juridisk behandling, som var årsak til tragedien.

— Vi hadde alle en fornemmelse av at disse mennene følte seg i en mer og mer håpløs situasjon. Det har vært en fornemmelse av økende desperasjon. Et system uten rettferdighet er et system uten håp.

Advokat David Remes, som representerer 17 fanger fra Yemen, betegnet selvmordene som en tragedie som var forberedt over tid.

— Det er den eneste måten de kan komme ut av Guantanamo på.

Det er blitt registrert 41 forsøk på selvmord utført av 25 fanger. Dessuten har flere dusin fanger deltatt i sultestreiker, men de er blitt brutt ved tvangsfôring. Forsvarsdepartementet står fast ved at man bruker legale metoder.

En sultestreik som ble startet av 80 fanger i mai, har nå bare åtte deltakere. Tidligere er sultestreikerne blitt avvist av militærets talsmenn som fangenes forsøk på å oppnå oppmerksomhet i håp om at det vil øke presset for å få dem løslatt.