• Ingen militære løsninger synes opplagte hvis USA nå ønsker å straffe Taliban og ta terroristlederen Osama bin Laden, sier forsker Astri Suhrke.

Forskeren ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen mener at et storstilt militært angrep med raketter og bomber mot Afghanistan vil være for ekstremt, i strid med folkeretten, ha liten hensikt og til og med virke mot sin hensikt.

— Det har liten hensikt å sende bomber og krysserraketter over Afghanistan, rett og slett fordi landet har svært få bombemål av betydning, sier hun til Bergens Tidende.

Kabul allerede ødelagt

— Taliban er først og fremst en politisk-religiøs bevegelse. De har ikke noe statsapparat å snakke om. Hovedstaden Kabul er i hovedsak allerede ødelagt av den mangeårige krigen. I Kandahar i sør - Talibans hovedsete - der bin Laden ofte er observert, er det få statlige mål. Talibans medlemmer har kontor i boligområder, sier Suhrke.

CMI-forskeren, som har arbeidet mye med internasjonale konflikter og bistand, mener listen over økonomiske rakettmål er like tynn. Kan ikke bombe et helt land

Hvis USA beslutter å gå inn i Afghanistan, er det mulig at det skjer med overveldende styrke og slagkraft. Det har hele tiden vært tidligere forsvarssjef, nå utenriksminister Colin Powells doktrine.

— USA kan ikke bombe et helt land for å ta en mann. Det er i strid med folkeretten og moralsk uforsvarlig, og vil dessuten kunne føre til en svær konflikt, sier Suhrke.

Det har de siste dagene vært snakket om muligheten for å sende bakkestyrker inn i Afghanistan. Det tror ikke CMI-forskeren er særlig lurt.

— Historiske erfaringer tyder på at bakkeoperasjoner kan utvikle seg til et mareritt. Astri Suhrke kan forstå amerikanernes hevntanker i disse dager. Men hun mener at en maktdemonstrasjon med raketter mot Afghanistan kan ha motsatt effekt enn den man ønsker.

- Velg heller rettssak

— Taliban ville ha mistet lite. Muligens ville de stille seg mer solidariske med bin Laden. Sivilbefolkningen ville trolig lide de største tapene, og USA ville miste mye av den globale sympati og samarbeidsvilje de nå kan trekke på, sier Suhrke.

Hun mener i stedet at USA burde finne gjerningsmennene, se på dem som forbrytere og stille dem for retten. Deretter bør man prøve å løse konflikten og finne årsaken til at hatet mot USA er så sterkt.

DPRLIGE ODDS: - USA kan ikke vinne en krig mot Afghanistan og Osama bin Laden, mener CMI-forsker Astri Suhrke. FOTO: REUTERS