• En historisk dag, smiler tamilske Manuelpillai Soosaipillai (54) der han sitter i sofakroken hjemme i Mjølkeråen. Etter 19 års kamp går det endelig mot fred i hjemlandet hans.

— Dette er bare glede. Jeg tenker både på våre egne, tamilene, og singaleserne. Særlig på våre egne. Litt synd at vi ikke kan være på Sri Lanka for å oppleve det, sier høyskolelæreren over tekoppen.

54-åringen er gruppesekretær i Tverrpolitisk Solidaritetsgruppe for Sri Lanka/Øst Timor, og har jobbet for fred på Sri Lanka i 19 år - helt siden konflikten brøt ut.

Han er overbevist om at gårsdagens gjennombrudd i Oslo vil styrke troen på at man vil finne en forhandlingsløsning.

-Nå er grunnlaget lagt, men det er langt igjen. Å bygge fred er ikke gjort på en dag. Det er knallhardt arbeid som ligger fremfor oss.

— Er du overrasket?

— Nei. Allerede i 1995 merket vi at klimaet mellom Tigrene og regjeringen hadde forandret seg. Partene har lyttet til folkets stemme. Det er det Tverrpolitisk Solidaritetsgruppe for Sri Lanka/Øst Timor har stått for hele tiden.

Respekten viktig

— Det har vært en utrolig smertefull tid for befolkningen på Sri Lanka, spesielt for tamilene. Tusenvis av menneskerettsforkjempere har jobbet dag og natt i årevis for dette, sier han.

— Det som gleder mest er at partene respekterer hverandre som likeverdige parter i konflikten. Men vi må ikke glemme at den videre fredsbyggingen er like viktig som fredsforhandlinger, sier han.

— Hvor viktig har Norges rolle vært her?

— Norge har gjort en enestående innsats! Nordmenn viser ikke pekefingeren, de lytter i stedet for å fortelle hva andre skal gjøre, sier 54-åringen. Faktisk var det denne respektfulle vennligheten som gjorde at Soosaipillai valgte Norge da han flyttet fra Sri Lanka i 1970. Da hadde han møtt hjelpearbeidere fra mange nasjoner. Men det var nordmennene som gjorde størst inntrykk.

— Måten menneskene fra Norge oppførte seg på med befolkningen, var en helt annen enn hos sveitsere, tyskere og amerikanere. Nordmennene kom ikke som noen overklasse, og denne mentaliteten viser igjen i politikken i dag, sier Soosaipillai.

- Volden ikke over

Men han tror imidlertid ikke at volden er slutt. Selv om det er våpenhvile mellom Tigrene og regjeringen, tror Soosaipillai at det fremdeles vil være gnisninger mellom mindre grupperinger som ikke er med i forhandlingene.

— Tigrene har fått stempel som terrorister?

— Hvis tigrene betraktes som terrorister, må også regjeringen betraktes som terrorister. Det er meningsløst og urettferdig å stemple én part som terrorist mens den andre parten går fri, sier han.

— Er du skuffet over at tamilene nå ikke får sin egen stat, slik det opprinnelige kravet var?

— Nei. Jeg er av den oppfatning at hvis tamilenes rettigheter sikres gjennom konstitusjonelle endringer, kan en delstatsløsning være minst like greit, sier Manuelpillai Soosaipillai.

Som slett ikke ser bort fra at han før eller siden vil reise tilbake til Sri Lanka dersom freden endelig blir realitet.

GLEDENS DAG: Nyheten om gjennombrudd i forhandlingene ble tatt imot med stor glede hjemme hos Manuelpillai Soosaipillai, datteren Sangeetha Manuelpillai (13) og konen Jeyaranee Manuelpillai (50).