• Det vil være en hån mot de etterlatte dersom kun andrestyrmannen havnet i fengsel etter denne udåden. Hele mannskapet på «Bow Eagle» bør etterforskes og eventuelt straffes.

Det knallharde kravet kommer fra den franske advokaten Michel Quimbert, som representerer de etterlatte og eierne av tråleren som ble rent i senk av tankskipet «Bow Eagle».

Quimbert nærmest nekter å tro det han hører, når Bergens Tidende ringer og forteller at norsk politi mener det foreløpig ikke er grunnlag for å straffeforfølge andre enn andrestyrmann Ronnie Zape.

— Kapteinen, lettmatrosen og resten av mannskapet burde også blitt etterforsket, slår han fast.

— Men kapteinen har jo forklart at han lå og sov da det smalt?

— Tråleren veide 400 tonn og var 26 meter lang. Kom ikke her og si at kapteinen og resten av mannskapet sov gjennom et slikt smell. Det strider mot enhver fornuft. Jeg tror verken etterlatte, franskmenn for øvrig eller resten av verden vil forstå noe som helst av dette, påstår den franske advokaten.

- Latterlig

— Hva synes du om at andrestyrmannen risikerer seks års fengsel?

— Du sa 60 års fengsel? Ikke? Kun seks år? Det er jo helt latterlig. Nå skal ikke jeg belære dere nordmenn om hvordan et rettssystem bør fungere. Men her har altså fire personer mistet livet fordi en diger kjemikalietanker stakk av etter en kollisjon med en liten fiskebåt.

Quimbert forteller til BT at hans klienter ennå ikke har tatt stilling til hvor stor erstatning de skal kreve av ulykkesrederiet Odfjell.

— Her på vestkysten av Frankrike er folk veldig tradisjonelle - opptatt av respekt og moral. Det ville ikke være riktig å snakke om penger før etter minneseremonien neste fredag, forteller advokaten.

— Det dreiser seg om to former for erstatning. Rederiet skal ha betalt for de materielle tapet de ble påført da tråleren gikk til bunns. Og så kommer selvsagt erstatningen til de pårørende, legger han til.

- Se på Rinnan

Quimbert bruker norsk sjøfartshistorie og norske bravader på sjøen for alt det de er verdt.

— I 1917 mistet seks franskmenn livet da de rodde ut for å berge mannskapet om bord på et norsk skip som var torpedert. Det står en minnesten til ære for de seks like i nærheten av hjembyen til tråleren som sank i forrige uke. Jeg sier dette fordi denne saken handler om anstendighet til sjøs.

Før advokaten også trekker «Tampa»-kaptein Arne Rinnan inn i bildet.

— Rinnan ble kjent over hele verden for sitt mot og standhaftighet. Også vi franskmenn var full av beundring for ham. Men denne saken er ødeleggende for det ryktet Rinnan ga dere nordmenn, mener Quimbert.