Da avistegneren Kurt Westergaard (75) fredag oppdaget at det var en mann med øks i huset, måtte han foreta en rask beslutning. I stuen satt hans fem år gamle barnebarn med brukket bein. Selv sto han i gangen, skriver Aftenposten.no.

— Jeg sto i gangen, og måtte velge om jeg skulle gå inn i stuen eller søke tilflukt i sikringsrommet. Det var en forferdelig beslutning å ta, men jeg valgte det siste, og det er jeg nå i etterkant glad for, fordi jeg tror ikke jeg hadde vært i live, om jeg hadde gått inn i stuen, sier Westergaard til bt.dk.

Spesialbygget sikringsrom

Fra det spesialbygde baderommet fikk han tilkalt politiet, mens angriperen hogde løs på døren. Da de kom til huset, forsøkte den somaliske 28-åringen også angripe dem med øks og kniv. Han ble skutt i armen og i beinet.

Westergaard har fått mange drapstrusler etter at han tegnet en karikatur av den muslimske profeten Muhammed for fire år siden, men han følte seg trygg på at barnebarnet ikke ville bli angrepet.

Vi er blitt enige om å si til mitt barnebarn at det var en tyv.

— Fra PET (det danske sikkerhetspolitiet, journ. anm.) hadde jeg fått vite at terrorister går målrettet etter sine mål, og at det først og fremst er meg de er ute etter, mens ens familiemedlemmer kan føle seg tryggere, sier han.

Behandlet av psykolog

Barnebarnet ble fredag avhørt av politiet, og behandlet av en psykolog.

— Jeg synes det er rørende hvor flott hun er blitt behandlet av psykologen og de andre fra politiet. Barn i den alderen har jo vanskelig for å forstå hva som skjer. Vi er blitt enige om å si til mitt barnebarn at det var en tyv, forteller Westergaard.

Angriperen ble i dag varetektsfengslet i fire uker. Han ble trillet på båre til fengslingsmøtet. Mannen skal tidligere ha blitt anholdt i Kenya for terrorplaner mot USAs utenriksminister, Hillary Clinton.