Det hvite hus ber ydmykt om unnskyldning for å ha fornærmet Silvio Berlusconi.

I en pressemappe til amerikanske mediefolk som følger G8-møtet i Japan ble Berlusconi ikke bare kalt en dilettant, men også en representant for et land som er «beryktet for korrupsjon og utskeielser». Det påpekes dessuten at han har en fortid som støvsugerselger.

Videre heter det at da Berlusconi først kom til makten i 1994, var det på løfter om å bekjempe korrupsjon.

– Men han og hans partifeller ble raskt beskyldt for den samme typen korrupsjon de hadde lovet å utrydde, heter det i den amerikanske pressemappen.

– Denne framstillingen er ikke i samsvar med president George W. Bushs syn. Det dreier seg om en ulykksalig feil, framholdt stedfortredende pressetalsmann i Det hvite hus Tony Fratto i en skriftlig beklagelse tirsdag.

Italienske aviser vier saken stor oppmerksomhet. Innflytelsesrike La Stampa i Torino skriver sursøtt at amerikanerne nå i det minste har fått med seg at Berlusconi har avløst Romano Prodi som statsminister, noe de ikke så ut til å vite før Bushs besøk i Roma i juni.

MÅ BEKLAGE: USA beklager nå at de omtalte Silvio Berlusconi som en dillettant med fortid som støvsugerselger. Selv om det siste faktisk stemmer.
ALESSANDRO BIANCHI