• Arne Næss jr. var en av fjellklatringens fremste ledere og utøvere. At han er omkommet står for meg som helt uforståelig. Det sier Ralph Høibakk etter meldingen om at Arne Næss jr. (66) i går mistet livet i en klatreulykke ved Cape Town i Sør-Afrika.

Høibakk var en av de fire nordmennene som nådde verdens høyeste fjell, Mount Everest i 1985. Arne Næss jr. ledet ekspedisjonen, og de andre nordmennene var Stein P. Aasheim og Håvard Nesheim. For Høibakk står Arne Næss jr. som en av de fremste og beste ledere og utøvere i fjellklatringens historie.

Klok og inkluderende

— Ekspedisjonen som Arne ledet var ikke bare vellykket på det ytre plan. Jeg vil faktisk påstå at den var enda mer vellykket på det indre plan. Med Arne som leder og venn, med de klatrere han tok med, og de sherpaene han valgte. Det var usedvanlig vellykket, ikke minst på grunn av Arnes kloke og inkluderende lederskap. Han kunne ta oss andre med på beslutninger, og når han som leder tok sine valg, var det alltid slik at vi var tilfredse med det han hadde bestemt. At han var utrolig flink med det praktiske, profesjonelle er naturligvis viktig. Men enda viktigere var hans fenomenale evne til å ta vare på de menneskene som var med. Og i vanskelige situasjoner beholdt han roen og gjorde kloke valg. I kritiske situasjoner, dem er det jo en del av på en så ekstrem ekspedisjon, tok han personlig ansvar og spredde trygghet rundt seg. Han var virkelig en storartet fjellmann. Flere av besetningsmedlemmene beskriver bestigningen av Mount Everest i 1985 som den lykkeligste tiden i livet sitt, til tross for alt slitet.

— Hvordan vil du beskrive ham som venn og klatrekollega?

— Han var alltid inkluderende. Arne hadde mye rastløs energi og tempo i seg. Likevel var han usedvanlig sterkt til stede når vi traff ham. Og så hadde han mye omtanke i seg. I viktige situasjoner i livet var han alltid der for oss som var hans venner.

Helt uforståelig

— Hva kan ha skjedd i ulykken som kostet livet hans?

— For meg er dette helt uforståelig, i hvert fall inntil jeg blir kjent med detaljene. Arne var den klatreren jeg kjenner som hadde de beste forutsetningene for å bedømme og håndtere fare. Han var usedvanlig godt utrustet, både fysisk og mentalt. Han beholdt roen uansett. I situasjoner der andre klatrere kan bli paniske og stive, ble han bare enda mer konsentrert og fokusert på oppgaven.

— Hvordan vil du beskrive tapet ved at Arne Næss er borte?

— Først og fremst er det naturligvis en tragedie for hans nærmeste. Men også for fjellsporten i Norge og internasjonalt er det et stort tap, ikke minst for hans mange venner i dette miljøet. Men jeg er sikker på at Arne vil bli stående som en av de virkelig ruvende i fjellsportens historie, både som ekspedisjonsleder og som aktiv utøver.

— Dere hadde kontakt fortsatt?

— Vi har klatret sammen hvert år vi. Jeg hadde også mye kontakt med ham som venn og partner i næringslivet. Den siste større ekspedisjonen vi klatret sammen var jubileumsturen til Himalaya i 1995, da vi besteg fjellet Gragnag Ry. Jeg kan, som sagt, ikke forstå at han ikke er mer, sier Høibakk.

Syv barn

Dødsulykken skjedde tirsdag i et fjell i vindistriktet Franscoek. Der var Næss på besøk på gården Lomarins, ca. 80 km nord for Cape Town, skriver NTB. Han startet en klatretur kl. 08.00 om morgenen, og falt i døden kl. 12.30.

Arne Næss jr. var nevø av filosofen og fjellklatreren Arne Næss sr. Som skipsreder og finansmann har han hatt virksomhet både innenlands og utenlands. Han etterlater seg syv barn, han ble siste gang far i fjor vår. Nå er han sammen med oslokvinnen Camilla Astrup. Mest kjent rent privat er nok hans ekteskap med soulsangerinnen Diana Ross. De to giftet seg i 1986 i Lausanne i Sveits. Ekteskapet ble oppløst i 1999, og de har to barn sammen.

NR. 170 PÅ VERDENS HØYESTE FJELL: Arne Næss jr. nådde ett av sitt livs mål da han i 1985 klatret til topps på verdens høyeste fjell. Han ble nr. 170 av dem som er registrert på toppen.<br/> ARKIVFOTO: VG