Et øyenvitne sier angriperne kom kjørende i bil til konsulatet, som ligger like utenfor sentrum av Istanbul. Tre personer hoppet ut av bilen og begynte å skyte mot politiet.

Tre politimenn ble drept i angrepet, hvorav én jobbet på konsulatet. I tillegg ble de væpnede mennene drept under skuddvekslingen.

Det tyrkiske politiet mistenker de tre væpnede mennene for å ha vært medlemmer av terrornettverket al-Qaida. Men ingen hadde onsdag kveld påtatt seg ansvaret for angrepet.

To personer skal være pågrepet i saken. En av dem er broren til en av de væpnede angriperne, ifølge CNN Turk.

– Terrorisme

USAs ambassadør til Tyrkia, Ross Wilson, kaller handlingen «en åpenbar terrorhandling».

– Dette var et angrep rettet mot en amerikansk diplomatisk stasjon. Personene som mistet livet er tyrkiske statsborgere, og vi er veldig leie oss, sier han.

Allierte

Sikkerhetstiltakene er trappet opp både ved det amerikanske konsulatet i Istanbul, ved ambassaden i Ankara og konsulatet i Adana etter angrepet onsdag. Både Tyrkia og USA har fordømt angrepet.

– Vi er fortsatt en nær venn og alliert av Tyrkia. Vi vil ikke bli avskrekket på noen som helst måte av terrorister som forsøker å ramme oss eller båndene mellom USA og Tyrkia, sier Wilson.

– Våre land står sammen i kampen mot internasjonal terrorisme, understreker ambassadøren.

Etterforskning

Tyrkias innenriksminister Besir Atalay kaller de bevæpnede mennene «terrorister», og opplyser at etterforskningen av saken er overlatt til etterforskere som er spesialister på terrorsaker.

– Jeg forbanner slike terrorangrep. Tyrkia vil nedkjempe dem som står bak slike angrep, og tankemåten som driver dem fram, sier Tyrkias president Abdullah Gul.

Tyrkia har de siste årene vært utsatt for en rekke væpnede angrep fra både kurdiske separatister og militante islamister. Angrepet onsdag kom på et tidspunkt med politisk spenning i landet i forbindelse med en rettsstrid der Tyrkias regjeringsparti står tiltalt for å ha undergravd landets sekulære grunnlov og for å ville gjøre Tyrkia til en islamsk stat.

ETTER ANGREPET: Tyrkisk politi sto vakt utenfor det amerikanske konsulatet i Istanbul onsdag, der seks personer ble drept i et væpnet angrep.
FATIH SARIBAS