— Det var litt regn i går kveld, og så har det vært litt vind i dag, men det var det eneste.

Det sier Tor H Kristoffersen, som jobber som reiseleder i New York. Han og turistene hans satte pris på et folketomt Manhattan i dag.

Kristoffersen mener orkanen har vært hauset opp i norsk presse, og at vi her hjemme har bekymret oss unødig.

Gikk i kjelleren

Lørdag snakket bt.no med Hilde Barsnes fra Fana som er sjømannsprest i New York. Da var hun klar for å få det hele overstått etter å forberedt seg på orkanen i flere dager. I natt tok hun med seg to andre ansatte ved kirken og syv norske studenter og turister ned i kjelleren.

— Det kom tornadovarsel i tillegg til orkanvarsel i nitiden i går. Jeg har bodd i Midtøsten av USA, og vet hvilke skader en tornado kan gjøre, sier hun.De fulgte nyhetene frem til klokken to i natt, før de sovnet i kirkerommet. Utover lekkasjer fra taket, som ikke var i så god stand fra før, fikk kirken ingen materielle skader.

— Nå er det over. Vi har vært ute og spist, men det er fortsatt steder som er stengt på grunn av uværet. I tillegg står undergrunnsbanen og bussene, forteller hun.

- Fortsatt ikke over

— Dette er fortsatt ikke over. Vi kommer til å merke virkningene etter denne stormen i lang tid framover, sa Obama på en pressekonferanse søndag ettermiddag, og sier store oversvømmelser fortsatt er ventet mange steder langs kysten.

«Irene» ble søndag nedgradert fra orkan til tropisk storm, og uværet hadde flyttet seg nordover på vei over Boston. Minst 14 mennesker er døde, tusener måtte evakuere og millioner er uten strøm. Men mye tyder på skadeomfanget er mye mindre enn man hadde fryktet, melder NTB.

Før orkanen slo innover byens berømte skyline, ble Irene nedgradert til en tropisk storm, og søndag ettermiddag lokal tid hadde ingen skader eller dødsfall blitt rapportert i byen. Effekten av orkanen var faktisk såpass liten at mange innbyggere nå klager over overdramatiske advarsler og tiltak fra myndighetenes side, ifølge CBS News.

GIKK I KJELLEREN: Hilde Barsnes tok med seg syv norske studenter og turisten ned i kirkerommet i natt. - Jeg er glad det er over, og at det gikk så bra smo det gikk. Det er nok mye på grunn av at alle var så godt forberedt, sier hun.
PRIVAT