Allerede da valglokalene stengte, kunngjorde amerikanske medier at Obama hadde vunnet med god margin.

– Dette presidentvalget handler ikke om regioner, religioner eller kjønn. Det handler ikke om fattig mot rik, gammel mot ung, og det handler ikke om svart mot hvit. Det handler om fortid versus framtid, sa Obama i seierstalen lørdag kveld.

– En stor mulighet

På Obamas seiersfest i sentrum av delstatshovedstaden Columbia sto jubelen i taket etter hvert som resultatene kom inn.

– Jeg kom nettopp inn her, og jeg er så oppspilt og begeistret! Dette er en stor mulighet for oss. Vi er klare for en ny kurs. I Det hvite hus og i landet, sier læreren Marvel Mendelhall (49) fra Columbia til NTB.

«Rase betyr ingenting» og «Ja, vi kan! Ja, vi kan! Ja, vi kan!» roper Obama-tilhengerne, og buer når Bill Clinton dukker opp på TV-skjermen.

Stemningen er en ganske annen enn på valgvaken i New Hampshire noen uker tilbake da alle trodde Obama skulle vinne over Hillary, slik målingene også da hadde spådd.

– Ekstremt viktig

Seieren lørdag var av stor betydning for Obama etter at han tapte for rivalen Hillary Clinton både i New Hampshire og Nevada.

– Seieren i kveld var ekstremt viktig. Den har demonstrert at Obama kan bringe folk sammen og at han har konsentrert seg om de viktigste politiske sakene, sier Rick Wade, politisk rådgiver til Obama.

– Budskapet om håp og en ny kurs sikret seieren, og den bekrefter at vi er på riktig kurs fram mot supertirsdag 5. februar, sier Wade til NTB.

Brakseier

Obama hadde en solid ledelse på meningsmålingene før valget, og denne gang slo de ikke feil. Da nær sagt alle stemmene var telt opp, sto Obama igjen med en overbevisende oppslutning på 55 prosent, mot 27 prosent til Hillary Clinton og 18 prosent til John Edwards.

Tredjeplassen er svært skuffende for John Edwards, som ennå ikke har vunnet i noen av delstatene. Edwards er født i South Carolina og vant i delstaten i 2004.

Svarte velgere

De svarte velgerne utgjør nesten halvparten av den demokratiske velgermassen i delstaten, og fire av fem svarte velgere stemte på Obama lørdag. Særlig svarte kvinner møtte fram i stort antall og ga Illinois-senatoren sin støtte. Men Obama kapret også 25 prosent av de «hvite stemmene».

Clinton ringte lørdag kveld til Obama og gratulerte ham med seieren. Oppkjøringen til South Carolina-valget var preget av mye skittkasting mellom Clinton og Obama. De to leirene har anklaget hverandre for å spille ut rasekortet i kampen om de svarte velgerne.

Betydning?

Det spennende nå blir hvor stort løft seieren i South Carolina gir Obama fram mot supertirsdagen 5. februar, når det holdes valg i over 20 delstater. Et tap, eller en mindre seier enn forventet i South Carolina, ville ha tvunget fram spørsmål om Obamas valgbarhet på landsbasis.

Men enkelte politiske analytikere toner ned betydningen av delstaten og hevder den kan bli begrenset fordi Obama ledet så klart på målingene foran valget.

Kennedy-støtte

Obama fikk lørdag viktig støtte fra Caroline Kennedy, som sammenlignet Obama med sin avdøde far president John F. Kennedy.

– Jeg har aldri opplevd en president som inspirerer meg slik folk forteller meg at min far inspirerte dem. For første gang tror jeg at jeg har funnet en som kan bli en slik president. Og ikke bare for meg, men for en ny generasjon av amerikanere, skriver Kennedy i The New York Times.

SEIER: Senator Barack Obama kunne lørdag notere seg en overbevisende seier i demokratenes nominasjonsvalg i South Carolina.
JONATHAN ERNST