• Den tidligere sjefen for en serbisk spesialpolitistyrke sto bak drapet på Serbias statsminister Zoran Djindjic, heter det i en kunngjøring fra landets regjering. Attentatet vekker ny uro for den politiske utviklingen på Balkan.

Milorad Lukovic, bedre kjent som Legija, den tidligere sjefen for en serbisk spesialpolitienhet, skal ha ledet en gruppe på tjue personer som regjeringen mistenker for å stå bak drapet, ifølge kunngjøringen.

— Drapet på statsminister Zoran Djindjic var et forsøk fra denne gruppen på å stanse kampen mot organisert kriminalitet, heter det videre.

Regjeringen mener at den mistenkte gruppen forsøkte "å utløse kaos og frykt i Serbia" ved å drepe statsministeren.

Unntakstilstand

— Drapet er en forferdelig påminnelse om hvor kort distanse vi har tilbakelagt på veien til et reelt demokrati, sier Serbias tidligere president og Zoran Djindjics argeste politiske rival, Vojislav Kostunica. Han fordømmer sterkt alle former for terrorisme, vold og maktbruk. Den konstituerte serbiske presidenten Natasa Micic erklærte i kveld unntakstilstand i hele den serbiske republikken. Det innebærer blant annet at soldater blir satt inn i stedet for politi, og at en rekke sivile rettigheter blir inndratt.

To skudd

Zoran Djindjic hadde akkurat steget ut av sin skuddsikre BMW utenfor regjeringsbygningen i Beograd, da han ble truffet i brystet av to kuler fra et grovkalibret våpen ved 12.25-tiden norsk tid. Han ble straks brakt til sykehus og operert, men livet sto ikke til å redde.

Ifølge ubekreftede rapporter ble to menn raskt pågrepet. Motivet for drapet er foreløpig uklart. Men en rekke analytikere peker på at reformisten Djindjic hadde skaffet seg mange fiender, både blant ultranasjonalistiske grupper og i Serbias underverden.

Han fremsto som selve symbolet på kampen mot organisert kriminalitet og korrupsjon, og havnet i åpen konflikt med ultranasjonalistene da han sørget for å sende tidligere president Slobodan Milosevic til krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Krisemøte

Politiet sperret umiddelbart av området rundt regjeringsbygningen i Beograd, der han ble truffet av prosjektilene ved 12.45-tiden norsk tid. Talsmenn har sagt at to personer er arrestert, men det er ikke kjent hvilken gruppe de tilhører.

Den serbiske regjeringen ble umiddelbart kalt sammen til krisemøte. I ettermiddag innførte regjeringen unntakstilstand i landet. Alle fly til og fra flyplassen i Beograd er innstilt, melder CNN.

I februar i år unnslapp 50 år gamle Djindjic med nød og neppe en kollisjon med en lastebil. Politiet har senere vurdert å arresterte sjåføren på lastebilen, som kom over i kjørebanen der Djindjics kortesje befant seg, for drapsforsøk.

Djindjic ble statsminister og sjef for det ikke-kommunistiske Serbias første regjering i januar 2001.

Offiserssønn

Zoran Djindjic, som etterlater seg kone og to barn, kom opprinnelig fra Bosanski Samac i Bosnia. Han var sønn av en offiser i den jugoslaviske hæren, snakket flytende engelsk og tysk, og likte å bruke fritiden til å trene.

På 1970-tallet ble den daværende studenten Djindjic sendt i fengsel for opposisjonell virksomhet. I 2000 var han en av organisatorene bak det folkelige opprøret som førte til Slobodan Milosevics fall.

Etter dette ble han betraktet som nærmest selvskreven til politiske toppverv i det nye, demokratiske Serbia. Slobodan Milosevic står for sin del for krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag, tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Ved årsskiftet var restene av føderasjonen Jugoslavia historie. Jugoslavia ble erstattet av Unionen av Serbia og Montenegro.

(NTB/bt.no)

ÅSTEDET: Etterforskere undersøker stedet der Zoran Djindjic og en av hans medarbeidere ble skutt og drept, en av inngangene til det serbiske parlamentet.
FOTO: REUTERS/SCANPIX