Prodemokratiske demonstranter ber titusener av egyptere samle seg for «å sette den siste spikeren i regimets kiste» og har kalt fredagen for «Avgangens dag». Allerede i morgentimene fredag hadde flere tusen mennesker samlet seg på Tahrir-plassen.

Også oppbudet av soldater på plassen, som er blitt episenteret for oppstanden i Egypt, er langt større enn vanlig, melder NRK.

Samtidig kom det meldinger fra EU med krav om at Egypt må sørge for at demonstrasjonene går «fritt og fredelig» for seg.

**Les også:

USA vil ha overgangsregjering i Egypt**

Det er ventet at flere millioner mennesker vil strømme ut i gatene etter fredagsbønnen med krav om president Hosni Mubaraks avgang, trass i at demonstrasjonene onsdag og torsdag ble preget av vold og blodige sammenstøt.

Demonstrantene har blant annet planlagt en marsj mot president Mubaraks palass i bydelen Heliopolis nord i den egyptiske hovedstaden.

Ifølge egyptiske myndigheter er åtte personer drept og rundt 800 såret i de elleve dager lange demonstrasjonene. FN opererer med langt høyere tall og anslår at mer enn 300 er drept og rundt 4.000 såret siden demonstrasjonene startet 25. januar.

HARD LINJE: Egyptiske soldater slo hardt ned på demonstranter og utenlandsk presse torsdag. Fredag var det enda flere soldater i gatene. FOTO: Scanpix