RELATIVE VINNERE: Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen tror den lave valgdeltakelsen har bidratt positivt til Nasjonal Fronts brakvalg i Frankrike.
Rune Meyer Berentsen

— Hva betyr det at et EU-kritisk parti som Nasjonal Front vinner unionsvalget i Frankrike?- Først og fremst at de blir den største gruppen i parlamentet, men rent politisk er det et uttrykk for misnøyen med gjeldssituasjonen i Frankrike og Europa. Det er imidlertid veldig interessant at denne misnøyen gir størst utslag i Frankrike og ikke de landene som faktisk er utsatt for gjeldskrisen, som Spania og Portugal.

- Hva skyldes støtten til Nasjonal Front?

— Jeg mener det har en sammenheng med ungdomsbråket i Paris og disse sommeropptøyene i de algeriske og marokkanske bydelene. Det har nok bidratt til å gi ytre høyre en boost. Landets president François Hollande har også en lav presidentranking for tiden.

— Valgdeltakelsen i Frankrike var på rundt 43 prosent. Hvordan påvirker det valgdagresultatet, tror du?

— Nasjonal Front er på mange måter avhengig av relativt lav valgdeltakelse, mens de andre velgerne som er frustrerte på presidenten og sosialistpartiet, de sitter hjemme og forteller seg selv at dette ikke er så viktig.

- Har de rett?

— Definitivt ikke. Det er viktigere enn noen gang. EU-parlamentet har mer makt enn før, og derfor er det også forunderlig at makten til parlamentet går en vei, mens valgdeltakelsen går en annen.

- Hva skyldes det at EU-parlamentet er blitt viktigere enn tidligere?

— At de gradvis får nye rettigheter, og spesielt lovgivningsrett. De kan også kaste konvensjonen hvis de vil. Den politiske integrasjonen fører dermed til at parlamentet har større makt.

- Det finnes 400 millioner stemmeberettigede i EU, men drøye 40 prosent valgte å gå til urnene. Hvor uheldig er det?

— Årets valgdeltakelse er ikke sensasjonelt lavt i internasjonal sammenheng, men det er ille at nivået er synkende. 43 prosent er omtrent likt som forrige gang, men likevel for lav deltakelse med tanke på viktigheten.

- Hvilken sammenheng ser du mellom valgdeltakelsen og resultatet?

— Velgerne som sitter hjemme fører til at ytterpartiene kommer frem. Hellas er eksempelvis mye hardere rammet enn Frankrike og der er det et ytre venstreparti som vinner valget - helt politisk motsatt av Frankrike, men med forskjellig begrunnelse på misnøyen med EU.

- I dag ble også den nye presidenten valgt i Ukraina. Var det riktig at «Sjokoladekongen» Petro Porosjenko vant?

— Han virker som en rimelig bra mann. Det ser også ut til at valgdeltakelsen var høy på de stedene hvor separatistene ikke klarte å sabotere valgutstyret. Det er et tegn på at folkets vilje faktisk slo gjennom.

- Hvor viktig var det at Ukraina fikk på plass en president nå?

— Uhyre viktig.

- Og at han vant i første valgrunde?

— Veldig spesielt. Det er vel første gang i ukrainsk historie at noen vinner i første valgomgang. Det har aldri skjedd før og viser at ukrainerne har samlet seg om én mann.

- Hvorfor lykkes ikke den tidligere «folkehelten» Julia Timosjenko?

— Folket ville ikke ha henne, rett og slett. Ellers ville ikke Porosjenko fått så stor oppslutning som han fikk. I så måte er det også positivt at velgerne ikke delte stemmene mellom de to. Men jeg tror også at det hadde mye å si at den tidligere bokseren, presidentkandidat Vitalij Klitsjko, stilte seg bak Porosjenko og ikke stilte selv.