– Det er på tide å tenke etter hvordan vi kan få alle partene til forhandlingsbordet, sa den finske utenriksministeren Alexander Stubb da han sammen med sine EU-kolleger møtte den israelske utenriksministeren Tzipi Livni til en hastig innkalt middag i Brussel onsdag kveld.

Stubb understreket at det ikke er mulig med en fredelig løsning i konflikten mellom Israel og palestinerne uten at alle parter deltar i prosessen.

– Vi må tenke på hvordan vi kan få til en helhetlig løsning for hele Midtøsten. Og en helhetlig løsning finner vi ikke uten Hamas, sa Stubb.

Delte meninger

Stubb følger dermed opp uttalelser fra hans franske kollega Bernard Kouchner, men møter motbør blant flere andre EU-ministre. Hamas står på EUs liste over terrororganisasjoner og bør bli der, mener blant andre Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn.

– Hamas er en organisasjon av ekstremistisk natur og omgås ikke menneskene på Gazastripen slik den burde, sa Asselborn.

Selv om meningene om en tilnærmingen til Hamas er delte, står EU-landene samlet i sitt krav til Israel om å åpne grensene til Gaza, noe Livni fikk klar beskjed om under middagen.

– Må åpne grensene

Livni selv reiste til Brussel for å søke EUs støtte til tiltak mot våpensmuglingen til Gaza, noe Tyskland har signalisert at de kan være rede til. Flertallet mener imidlertid at man først må åpne grensene før man kan gå inn på andre spørsmål.

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt mener åpne grenser er forutsetning for å hindre smuglingen.

– Det finnes ingen måte å unngå disse tunnelene hvis man ikke åpner grensen for et normalt næringsliv, fastslår Bildt. (©NTB)

ALEXANDER NATRUSKIN