Tripoli (NTB-AFP): En to dager lang konferanse i Libya, der representanter fra alle de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd var til stede, munnet søndag ut i en felles uttalelse om «dyp bekymring over den vedvarende volden og usikkerheten i Darfur».

Diplomatene unnlot imidlertid å nevne hvem de holder ansvarlige for volden, men oppfordret de krigførende partene om å forplikte seg til avtalen om våpenhvile.

Konflikten i Darfur har pågått siden 2003, da flere opprørsgrupper angrep militære stillinger. Myndighetene i Khartoum har med hjelp av den beryktede Janjaweed-militsen slått hardt ned på opprøret. Rundt 200.000 mennesker har mistet livet og rundt 2,5 millioner er fordrevet som følge av konflikten. Sudan avviser tallene og hevder kun 9.000 er blitt drept.

Demonstrerte med falskt blod

Søndag var erklært Den globale dagen for Darfur, og en rekke steder ble det arrangert demonstrasjoner med krav om å få stanset konflikten i Darfur.

Menneskerettighetsaktivister hadde utstyrt seg med 10.000 timeglass fylt med falskt blod, som et symbol på hva det vil koste dersom det internasjonale samfunnet venter enda lenger med å gripe inn i konflikten.

I London marsjerte hundrevis av demonstranter til statsminister Tony Blairs kontor i Downing Street og overleverte ham en liste med krav.

Også i Berlin og Roma satte demonstrantene sitt preg på byen.

Kjendiskrav

Også en rekke superkjendiser, blant dem Elton John, Bob Geldof, George Clooney og Mick Jagger, ber verdens ledere vise handlekraft og gjøre noe med grusomhetene i Darfur.

– Gjerningsmennene som begår disse grusomhetene, må bli stoppet, heter det i uttalelsen, som også Hugh Grant, Mia Farrow og Mark Knopfler har skrevet under på.