Israelske toppolitikere og jødiske organisasjoner gikk fredag til frontalangrep på den norske utenriksministeren fordi han har skrevet et etterord til Mads Gilbert og Erik Fosses bok "Gazas øyne", som er sterkt kritisk til Israel.

I etterordet roser Jonas Gahr Støre de to norske legene for å ha fortalt omverdenen om hva som foregikk på Gazastripen. Utenlandske journalister fikk ikke innreisetillatelse mens offensiven pågikk.

— Når militærmakt stenger alle stemmer ute, blir de som er igjen ekstra sterke og viktige, skriver Støre.

Dette får Israels viseutenriksminister Danny Ayalon til å gå kraftig ut mot den norske utenriksministeren. I et intervju med den israelske nettavisen Haaretz.com sier Ayalon at Støre, ved å bidra i boken, går god for legenes angrep på Israel. Ayalon mener boken er basert på "fabrikasjoner og løgner", og beskriver den som "skandaløs", skriver aftenposten.no.

— Det er problematisk at en representant for en demokratisk regjering hyller slike ting, sier Ayalon til avisen.

— Forståelig at Israel reagerer

Jan Arild Ellingsen (Frp), som er en av Frps representanter i Utenriks- og forsvarskomiteen, vil ikke svare på om han støtter Israels kritikk, men sier at det er forståelig at israelske politikere reagerer.

— Det er dumt av Støre å bidra i denne boken. Når han gjør det mener jeg det helt klart vil kunne oppfattes som at han gir en støtte til en av partene i Gaza-konflikten, og anerkjennelse av de påstandene som kommer frem i boken. Jeg regner med at han er klar over de mulige konsekvensene ved å skrive dette etterordet. Han drar det norske offentlige synet i favør av palestinerne, sier Ellingsen til aftenposten.no.

KrF overrasket

KrF vil ikke direkte fordømme Støres opptreden i denne saken. Men Oslo- representant Hans Olav Syversen, som er leder for Israels Venner, undrer seg over at Støre tok den risikoen han måtte vite det ville være å skrive noe som fort kan tolkes som et godkjentstempel.

— Dette er en sterkt antiisraelsk bok, men han har likevel valgt å skrive et slikt etterord. Da må han være forberedt på at noen vil ta det til uttrykk for at det Gilbert og Fosse skriver også vil være utenriksministerens syn. Utenriksdepartementet sier at det er ikke tilfelle, men slik denne type bokanbefalinger fungerer, kan det ikke være merkelig at det blir oppfattet slik. Jeg er overrasket over at han velger å gi sitt bidrag til boken til denne måten og tviler på at han hadde skrevet etterord i en proisraelsk bok, sier Syversen til Aftenposten.no.

- Konflikten har flere sider

  • Støre har understreket flere ganger at Fosse og Gilberts versjon er en versjon, men at denne konflikten har flere sider, sier Utenriksdepartementets pressevakt Bjørn Svennungsen til Aftenposten.no i en kommentar til den krasse kritikken fra Israel.

- Hva betyr det for forholdet mellom Norge og Israel at ledende israelske politikere går så hardt ut mot Støre?

— Vi noterer oss denne kritikken, svarer Svennungsen.

Fosse og Gilbert arbeidet i 11 døgn sammen med palestinske kolleger på Al Shifa-sykehuset, samtidig som de rapporterte fra krigen i medier over hele verden. I boken, som ble utgitt i høst, skriver de i dramatiske ordelag om hvordan de opplevde Israels tre uker lange offensiv ved årsskiftet 2008- 2009 mot den innestengte befolkningen på Gazastripen.

— Dypt skuffet

Også jødiske organisasjoner reagerer på Støres bidrag i Gaza-boken. Moshe Kantor, som er president i den europeiske jødiske kongressen, sier til Haaretz.com at han er "dypt skuffet over at Støre gir sin tilslutning til tendensiøse og grunnløse ærekrenkelser".

Til Haaretz.com sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Willoch i Utenriksdepartementet at Støre gjennom å skrive etterord til Fosse og Gilberts bok ønsker å uttrykke sin takknemlighet for de to legenes humanitære innsats i Gaza.

Også tidligere i år har Israel kommet med sterkt kritikk av Norge. Utenriksminister Avigdor Lieberman beskyldte Norge for å "fremme antisemittisme" og for å ha en "fiendtlig politikk" mot Israel.

Mener du det er dumt av utenriksminister Støre?