En er drept og flere er skadet etter en skyteepisode ved universitetet i den ungarske byen Pécs. 208 nordmenn går ved dette universitetet.

En student tok seg inn på forskningsinstituttet for biofysikk ved Pecs-universitetet og begynte å skyte rundt seg, sier universitetets talsperson Zoltan Gyorffy.

Ytterligere tre personer, en student, en foreleser og en vaskehjelp, ble alvorlig skadd i skytedramaet ved 11.30-tiden torsdag.

– Både angriperen og ofrene er ungarere, sier Gyorffy.

— Under behandling

Ifølge AFP er den avdøde en 19 år gammel kvinnelig student.

Gjerningsmannen, en 23 år gammel førsteårs farmasistudent, skal være pågrepet av politiet i syvende etasje i et annet universitetsbygg.

Rektoren ved universitet, Robert Gabriel, sier til lokalavisen Új Dunátúli Napló at den pågrepne mannen var medlem av en våpenklubb. Den ungarske avisen Gondola skriver at 23-åringen var under psykiatrisk behandling.

Bergenser Fredrik Atteraas Erland og medstudentene hadde time i anatomi, i et rom med vindu ut mot avdelingen der skyteepisoden skjedde.

— Plutselig kom en jente inn og fortalte at det hadde vært en skyteepisode, forteller Erland.

Ingen panikk

– Vi ble selvfølgelig stresset, men det var ingen i klassen min som fikk panikk. Vi forholdt oss rolige i klasserommet. Da vi så ned på gaten, så vi folk bli evakuert. Vi ropte ned og spurte hva som skjedde, og fikk til svar at gjerningsmannen hadde stukket av. Da ble stemningen mye roligere, sier 22-åringen.

Sammen med læreren kom klassen frem til at de måtte komme seg ut av bygningen.

— Det var en vurdering vi tok selv, det var ingen som kom rundt og evakuerte bygningen vi var i, forteller medisinstudenten.

Før nyheten om skytingen ble kjent, sørget Erland for å få ringt hjem til familien og gi beskjed om at han er i god behold.

– Jeg visste jo at de kom til å bli bekymret når de hørte om dette, sier han.

Ungarske medier melder torsdag ettermiddag om at en 23 år gammel mann skal ha avfyrt skudd på området til Universitetet i Pécs.

Det ungarske nyhetsbyrået MTI melder at en mann er drept, og at politiet har arrestert mannen som skjøt.

Vil vise respekt

22-åringen var hjemme i leiligheten sin da bt.no snakket med ham, og han forsøker å bearbeide dramaet.

— Det er litt spesielt. Jeg har jo tenkt på en gang i blant at dette er et tøft studium, og at sånt kan skje. Men du går jo ikke rundt og tenker at det er stor sannsynlighet for det, sier han.

Mens bt.no snakker med ham, mottar Erland en e-post fra skolen. Studentene inviteres til minnestund ved bygningen der skytingen skjedde klokken 20 i kveld.

— Jeg kommer nok til å gå dit. Jeg vil gjerne vise respekt for personen som ikke er blant oss lenger, sier Erland.

- I sjokk Nina Iren Nordahl (24) fra Bergen var et klasserom like ved der gjerningsmannen tok seg inn. Hun er skremt:

— Det er jo helt forferdelig og tragisk. Folk er i sjokk og skjønner ikke helt hva som har skjedd. Det virker jo helt urealistisk, sier Nordahl.

Like etter episoden skulle Nordahl ha en prøve. Den ble gjennomført etter planen.

- Det kan jo klikke

Nina Iren Nordahl frykter en ny skyteepisode.

— Det er et hardt studium vi går på, og det kan jo klikke for mange. Men jeg må innrømme at jeg ikke hadde trodd dette kunne skje her, sier tredjeårsstudenten.

Hun skal på minnemarkering på skolen klokken åtte i kveld.

Også Ragnar Imstøl (22) fra Bergen opplevde dramaet på nært hold.

— Det var ubehagelig så lenge vi ikke visste om han var på frifot. Men læreren fortsatte undervisningen som om ingenting hadde skjedd, sier Imstøl.

— Det hele var veldig absurd. Det er sånt vi har sett skje i USA, ikke noe du tror du opplever, sier Ragnar Imstøl, som studerer medisin på andre året.

- Rolig i kveld Najda Hodzic (20) hadde også anatomiundervisning da skoleområdet ble fylt av politibiler.

– Det var ganske skummelt, jeg ble redd fordi jeg trodde det kunne være noen jeg kjente. Nå har det roet seg ganske mye, sier Najda.

Da bt.no snakket med henne sent i ettermiddag, var hun tilbake på skolen for å hente noen bøker. Området var helt stille.

– Her er det ganske tomt, sier Najda, som ikke kjenner verken gjerningspersonen eller ofrene.

I DRAMAET: Nina Iren Nordahl. FOTO: Privat
I DRAMAET: Fredrik Atteraas Erland fra Bergen. FOTO: Privat
I DRAMAET: Najda Hodzic. FOTO:Privat
I DRAMAET: Ragnar Imstøl. FOTO: Privat