Lette fjernkontrollerte fly er blitt svært avanserte og lett tilgjengelige, ifølge eksperter. Modeller med vingespenn på fem meter som kan frakte en last på opp til 50 kilo, er umulige å oppdage på radar. Ved hjelp av et satellittsystem kan flyene programmeres til å treffe mål med få meters margin.

Etterretningstjenester i hele verden har vært klar over problemet i flere år, men har ennå ikke funnet noen løsning, skriver nyhetsbyrået AFP

– Vi ser en økende trussel fra fjernstyrte fly som kan frakte bomber mot myke mål, sier sjefen for den canadiske etterretningstjenesten Michel Gauthier.

I august 2002 fant den colombianske hæren ni små fjernstyrte fly på en base de hadde tatt fra landets største geriljabevegelse FARC. 11. april 2005 fløy den sjiamuslimske gruppen Hizbollah et førerløst fly over israelsk territorium, på «overvåkingsoppdrag».

– Det brukes milliarder på et forsvarssystem mot langtrekkende raketter. Samtidig vies den overhengende faren for at terrorister eller røverstater tar i bruk ubemannede fly liten oppmerksomhet, skriver spesialist på militærteknologi David Hambling i en artikkel på den amerikanske nettsiden Defensetech.