JAN LUND

Nesten fire måneder etter det sjokkerende knivoverfallet på den daværende utenriksministeren kort før euroavstemningen, er et åk blitt løftet fra de nasjonale skuldre. Saken om Anna Lindh blir ikke et ekko av det stadig uoppklarte drapet på statsminister Olof Palme.

Stilt overfor de nakne kjensgjerninger valgte Mijailo Mijailovic å tilstå. Sammen med sin forsvarer Peter Althin har han siden 18. desember gjennomgått politiets og påtalemyndighetens omfattende materiale mot ham: En 1028 sider lang rapport som systematisk risser opp fundamentet for en kommende rettssak.

Stilt overfor et massivt teknisk bevismateriale, som blant annet. omfatter en direkte DNA-kjede fra Anna Lindh til mordvåpenet til Mijailovic, valgte han etter samråd med sin forsvarer å legge kortene på bordet. Han har i detalj forklart om sin ferd før, under og etter overfallet 10. september i fjor.

«Ikke politisk»

— På min begjæring ble det holdt et ekstraordinært forhør, og der erkjente min klient forbrytelsen. Han har erkjent angrepet på Anna Lindh og følgene dette fikk, sier Althin.

Tilståelsen av de faktiske begivenheter er så fersk at påtalemyndigheten ennå ikke har tatt stilling til tiltalen. Er det overlagt drap etter forsettlig drap? Hadde Mihailovic planlagt å drepe Anna Lindh, eller skjedde overfallet som en desperat og tilfeldig handling fordi utenriksministeren befant seg på det feil sted til feil tid?

Peter Althin kaller det en tilfeldighet med visse omstendigheter.

Til Aftonbladets nettutgave sier Althin at Mijailovic ikke har oppgitt noe motiv. - Han har fortalt at det ikke var noe politisk motiv eller noen planlegging.

— Var det en impulshandling?

— Ja, det var ikke planlagt.

Psykiske problemer

Formuleringen antyder at Mijailovic tilfeldig har støtt på Anna Lindh under shoppingturen i Stockholm sentrum og deretter har reagert. Det har trolig skjedd i en forretningsarkade, som Lindh og venninnen hennes spaserte gjennom på veien fra utenriksdepartementet til stormagasinet NK. Fra en butikk ut mot svalgangen i arkadens første etasje ble det før mordet stjålet en kniv av samme type som drapsvåpenet.

Mijailovic skygget sannsynligvis de to kvinnene tvers over gaten inn i stormagasinet og foretok sitt dødbringende overfall kort etter at Anna Lindh gikk inn i klesbutikken i stormagasinets 1. etasje.

Alt tyder på at tragedien var en syk manns verk. Det er kommet frem at den unge mannen etter en traumatisk og splittet oppvekst utviklete store psykiske problemer. Som født i Sverige av serbiske innvandrere ble han som ung sendt tilbake til Serbia for å bo hos besteforeldrene. Etter fem år på serbisk skole kom han tilbake til Sverige til store problemer med det svenske språket og med å tilpasse seg igjen. Han ble en rotløs mann med store psykiske problemer som verken han selv eller omgivelsene kunne takle.

Kjenning av politiet

Mijailo Mijailovic var kjent for politiet på grunn av flere voldelige episoder og har tre behandlingsdommer bak seg - blant annet. for et blodig knivoverfall på sin far og drapstrusler mot en ung kvinne. Han ble behandlet under åpen psykiatri, men fulgte ikke behandlingene etter forskriftene. Han har flere ganger frivillig latt seg innlegge på psykiatriske avdelinger og ble senest utskrevet bare fem dager før drapet på Anna Lindh. I dagene etter drapet forsøkte han å la seg innlegge igjen, men ble avvist på grunn av plassmangel. 23. september - 13 dager etter overfallet på Anna Lindh - ble han arrestert i sin mors leilighet i en forstad til Stockholm og siktet for drapet.

Starter trolig 14. januar

Det blir tatt ut tiltale senest 12. januar, og rettssaken blir trolig innledet onsdag 14. og avsluttet uken etter. Hvis 25-åringen skal gjennomgå en psykiatrisk vurdering først, kan saken trekke noe ut. Blir mannen erklært sinnssyk, kan han bli dømt til behandling i stedet for fengsel.

Saken skal føres i en sikkerhetssal i tingretten og overføres direkte i svensk TV.