USAs president George W. Bush la under sitt møte med Hu i Washington torsdag fram en liste med navn på rundt seks fanger, som han ba om at ble løslatt. Det opplyser Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley til CNN.

Ifølge Hadley har USA gjentatte ganger tatt opp sin bekymring for menneskerettssituasjonen i Kina med de kinesiske lederne. Dette ble også gjort torsdag. Under pressekonferansen foran Det hvite hus understreket Bush at Kina må forbedre ytrings— og religionsfriheten..

Forbedringer Og ifølge Hadley antydet de kinesiske lederne under møtene at de vil forsøke å gjennomføre flere forbedringer de neste ukene, ifølge Hadley.

– Vi har bedt dem gjennomføre seks ting. Og de har antydet at de er forberedt på å gjennomføre tre av dem, sier Hadley til CNN.

Hadley ville ikke gå inn på hvilke tiltak Kina skal være villig til å sette ut i livet.

Demonstrant Men selv om menneskerettigheter var i fokus på møtet, ba Bush sin kinesiske kollega Jintao om unnskyldning for at en demonstrant avbrøt velkomstseremonien for den kinesiske presidenten.

– Dette er beklagelig. Jeg er lei for at det skjedde, sa Bush til Hu Jintao, ifølge en framstående amerikansk tjenestemann.

Under pressekonferansen begynte en demonstrant å rope slagord mot den kinesiske presidenten fra pressetribunen.

Tusenvis i fengsel – President Hu, dine dager er talte, ropte hun, og ba Hu slutte å forfølge sekten Falun Gong. Kina forbød sekten i 1999, og har satt tusenvis av medlemmer i fengsel. Etter et drøyt minutt ble kvinnen ført bort av sikkerhetsvakter.

I nærheten av Det hvite hus demonstrerte flere hundre personer, mange av dem Falun Gong-tilhengere, mot Hu og de kinesiske myndighetene, ifølge nyhetsbyrået DPA. De slo på gongonger, sang og viftet med amerikanske og kinesiske flagg.

JIM YOUNG