Valgekspert Terje Sørensen har studert de siste meningsmålingene i USA like før dagen da 22 delstater skal stemme på hvilke presidentkandidater de vil ha.

Hver stat sender et visst antall delegater til demokratenes og republikanernes landsmøter. På demokratisk side blir det svært jevnt mellom de to gjenværende kandidatene Hillary Clinton og Barack Obama.

Må vinne California

— Utfra de siste meningsmålingene har jeg beregnet at Clinton vil kunne erobre 880 delegater og Obama 795, sier Terje Sørensen til bt.no.

Demokratiske kandidater trenger støtte fra 2025 delegater på landsmøtet for å bli valgt til partiets presidentkandidat.

Sørensen, som fra i morgen er deltaker i bt.nos ekspertpanel om USA-valget, tror Obama bare vil vinne tre stater natt til onsdag norsk tid.

— En av dem er California, hvor han ligger så vidt foran på meningsmålingene. Den staten blir grusomt viktig for ham. En seier vil sende et viktig signal siden det er en så folkerik stat, sier Sørensen.

Både i California, Missouri, New Jersey og Arizona er det jevnt mellom Obama og Clinton før supertirsdag. Rådgivere til de to sier til New York Times at de tror tvekampen ikke er over før lenger ut på våren.

Jokeren Huckabee

På republikansk side anslår Sørensen at John McCain vil kapre 605 delegater, Mitt Romney 372 og Mike Huckabee 44.

— Huckabee står sterkt i sør. Han vil bli en joker, tror Sørensen.

Selv om McCain er favoritt, kan Romney få stor hjelp dersom Huckabee velger å trekke seg etter supertirsdag. Trolig vil velgere som ellers ville stemt på Huckabee, gå til Romney.

— Romney er ikke ferdig. Han kan vinne de obskure småstatene, og han har brukt mye penger på valgkamp. McCains valgmaskineri lå nede i flere måneder da det så dårlig ut for ham på meningsmålingene. Det har ikke Romneys valgkamp gjort, sier Sørensen.

Du kan følge valgresultatene på bt.no natt til onsdag norsk tid.

JASON REED / REUTERS
BRIAN SNYDER / REUTERS
Paul S. Amundsen (arkiv)