Natten mellom 9. og 10. november 1938 iverksatte de tyske nazistene den landsomfattende jødeforfølgelsen med full kraft. Jødisk eiendom ble ødelagt og satt i brann. 101 synagoger og rundt 7.500 jødiske forretninger ble ødelagt, og 91 jøder ble drept etter å ha blitt angrepet av nazistiske grupper. 20.000 ble sendt i konsentrasjonsleirer.

– Jødene i Tyskland forblir en minoritet som diskrimineres igjen og igjen, sa Paul Spiegel, leder for Det jødiske sentralråd i Tyskland, under en markering i Düsseldorf.

Han siterte foreløpige tall fra det tyske innenriksdepartementet som viser at det er begått rundt 4.600 antisemittiske og rasistiske forbrytelser i løpet av første halvdel i år.

Vil bekjempe

Den påtroppende koalisjonsregjeringen lovet onsdag at den vil følge en oppfordring fra menneskerettsgrupper om å ta bekjempelse av antisemittisme med i regjeringsmanifestet.

NGO Forum Berlin ba regjeringen love å publisere en årlig rapport om antisemittiske forbrytelser, og representanter for både sosialdemokratene og kristeligdemokratene lovet støtte til kampen mot ekstremisme fra høyre— og venstresiden.

– Leirer

Det høyreekstreme tyske partiet NPD sa onsdag at utlendinger som gripes i tilsvarende type voldelige opptøyer som den siste tiden har rast i Frankrike, bør sendes i «oppsamlingsleirer».

NPD, som fikk 9,2 prosent av stemmene i delstaten Sachsen ved lokalvalget i fjor, foreslo også lover som reduserer andelen utlendinger i Tyskland.

– Hvis det organiseres opptøyer som i Frankrike, må det opprettes innsamlingsleirer og borgervern for å beskytte liv og eiendom, uttalte NPD.

Det bor rundt 7,3 millioner utlendinger i Tyskland, tilsvarende 9 prosent av befolkningen.