• Det verste med dette er at Malala nå er tapt for Pakistan, sier Tarek Fatah. Han har jobbet for at Malala Yousefzai skulle få fredsprisen i over et år.

— Kan gud være så ondskapsfull at han ikke gir Malala fredprisen? spør Tarek Fatah, på telefonen fra Canada.

Den kanadisk-pakistanske radiojournalisten startet en underskriftskampanje bare få dager etter at Malala ble skutt av Taliban, 1 oktober i fjor. Måneden etter fikk han hele den kanadiske regjeringen, samt alle opposisjonpartiene, til å nominere den pakistanske skolepiken.

— Nobelprisen til Malala ville vært en moralsk støtte til alle som arbeider mot islamsk fundamentalisme og terror, sier Fatah.

Global kampanje

Den kanadiske statsministeren Stephen Harper nominerte Malala Yousefzai etter oppfordring fra Fatah. Senere ble hun nominert av flere andre, blant annet tidligere Nobelprisvinnere og norske Stortingsmedlemmer. Det ble også startet underskriftskampanjer i mange land, og mange hundre tusen signerte på oppropet.

— Det mest rørende var da jeg fikk en epost fra to personer i en landsby i Kenya. De hadde bare strøm to timer i døgnet, og lurte på om jeg kunne hjelpe dem med å sette opp en nettside, slik at folk kunne komme inn og skrive under når strømmen var på, forteller Fatah.

— Er du skuffet nå?

— Ja, det er jeg, dette var trist. Nobelkomiteen har ikke forstått hvor stor trussel islamsk fundamentalisme er mot verdensfreden, sier Fatah.

Mediastorm

Den siste uken har Malala dukket opp i en rekke internasjonale medier. I et omfattende og svært regissert PR-fremstøt har også publikajsonen av boken hennes, "Jeg er Malala," vært timet opp mot annonseringen av fredsprisen.

Men Thorbjørn Jagland og resten av Nobelkomiteen lot seg altså ikke overbevise. Komiteen er vant til kampanjer og lar seg ikke påvirke, sa direktør på Nobelinstituttet, Geir Lundestad, til BT i vinter.

— Vi er oppmerksom på at det er en kampanje på gang for Malala Yousafzai, og vi har mottatt mange skriv i sakens anledning, sa Lundestad den gang.

Tapt for Pakistan

Fatah er redd dette betyr at Yousefzai er tapt for hjemlandet Pakistan, der det også har kommet mye kritikk og beskyldninger mot den pakistanske skolepiken den siste tiden.

— Med en fredspris ville de vært nødt til å omfavne henne. Nå er jeg redd hun er tapt for Pakistan. Jeg tror ikke hun vil kunne vende tilbake, sier en skuffet Fatah.