Shafiq er tidligere offiser i luftforsvaret og var minister for sivil luftfart i regjeringen som natt til lørdag ble sparket av president Hosni Mubarak.

Lørdag ettermiddag meldte en statlig tv-kanal at presidenten har gitt ham oppgaven med å sette sammen en ny regjering. Kort tid tidligere ble det kjent at Mubarak for første gang i løpet av sine 30 år som president har utnevnt en visepresident. Den nye visepresidenten er landets tidligere etterretningssjef, Omar Suleiman. Det setter ham i en gunstig posisjon for toppjobben når den skulle bli ledig.

Førsteamanuensis Berit Thorbjørnsrud mener at det ikke er spesielt interessant eller viktig hvem som skal sitte i den nye regjeringen.

— Det er jo Mubarak som peker den ut, så det blir uansett ikke noen andre enn dem han selv vil ha. Dette er bare stolleken, sier Thorbjørnsrud til NTB.

— Det er klart at det vil være bra om det kommer nye folk, men det vil i så fall være veldig overraskende, legger hun til.

Det er ingen planer om å utlyse nyvalg i Egypt nå, slik demonstrantene krever, sa lederen i den egyptiske nasjonalforsamlingen lørdag kveld, ifølge tv-stasjonen al-Arabiya.