Klokken nærmer seg ett natt til lørdag. Inga Kristensen hører høye rop like nedenfor leiligheten sin i annen etasje. Hun går til vinduet og ser ned. Der ser hun en gjeng svartkledde som manøvrerer en bil ut i gaten. En av demonstrantene heller væske over den. Og tenner på. Snart er bilen oppslukt av flammer.

Opprørt og skremt ser Kristensen hvordan den ene etter den andre av naboenes biler blir dratt ut i gaten og satt fyr på. Snart lyser seks-syv bilbål på 150 meter oppover gaten.

En serie med infernalsk høye smell fra flammene overdøver hojingen fra de-monstrantene og vekker stadig flere i bygårdene rundt.

Imens smadrer aksjonister vinduene i to-tre andre biler og velter dem over på taket.

Så rykker politiet inn mellom vrakene med blålys. Demonstrantene stikker.

Bergens Tidende treffer Kristensen i dagslys 13-14 timer senere. Sinnet har tatt over for frykten.

— Nå har de hele Danmark mot seg. Vi aksepterer ikke vold i Danmark.

Hun holder hardt rundt hanskene sine.

— Alle så ut som punkere. Rødt og grønt hår og ringer alle veier. Det må være foreldrene sin skyld. Disse menneskene har jo ikke oppdragelse!

- Det er min bil!

Tilbake til natt til lørdag. Frank Marcher våkner av bråket og går til vinduet. Han ser en bil i full fyr. Hans egen bil står på andre siden av gaten. Til sin forskrekkelse ser han at noen av demonstrantene har tatt tak i den. Han åpner vinduet og roper: - Det er min bil! Han kler på seg, løper ned trappene og ut på gaten.

— Unnskyld, svarte de, forteller han.

— Jeg satt meg inn i bilen for å kjøre den vekk. De hjalp meg faktisk med å komme forbi. Det er jo et paradoks. De er jo som små barn, sier han.

Marcher syntes likevel det var skremmende å være så tett på så sterke krefter, på aggresjonen, denne natten.

Bak Marcher og Kristensen ligger en bil på taket. Den ene har fått slagordet Viva Ungdomshuset sprayet over siden i lyseblå bokstaver. De er enige i at Ungdomshuset har nytt godt av både toleranse og støtte i bydelen. Nå er den på vei til å gå opp i røyk.

— De skiter i sin egen bakgård. Vil de ha støtte fra oss, så gjør de ikke slikt mot vanlige folk.

Upopulære Nordea

På andre siden av veien står en fullstendig utbrent Citroën stasjonsvogn. Eksosanlegget er revet nesten helt løs fra bilen og peker rett til vers. Dekkene er svidd nesten helt vekk fra felgene.

Marcher forteller om forretningsfolk som satte opp treplater foran vinduene i butikkene sine. Og at demonstrantene rev dem ned og brukte dem i bål midt i gaten. Han forteller om en møbelhandler som fikk ødelagt for flere millioner.

På vår rundtur i bydelen ser vi en rekke bedrifter som har fått knust ruter eller blitt dusjet med spraymaling. Representantene for storkapitalen - som Nordea, 7 Eleven og Vinci - er ikke pop blant demonstrantene.

Men kebabsjappene og nærbutikkene i ser ut til å ha sluppet unna.

Truet med hammer

Møllegade natt til lørdag. Demonstranter dytter plastcontainere og hiver boss ut i gaten. De tenner på. Snart er det fem-seks små bål midt i gaten.

En ung mann dytter en svær bosscontainer ut like foran en svartemarje. Med en sigarett i munnen løper han ustøtt bort. Sidedøren på politibilen går brått opp og fire sivilkledde politifolk klatrer ut og løper etter. De innhenter ham etter få sekunder, drar han tilbake og inn i bilen. Svartemarja pløyer seg gjennom bålene og er borte.

I en leilighet litt lenger borte i gaten hører Bent Jørgensen noen rope utenfor: - Der er en gammel politibil!

Han forstår at det er hans gamle, klassiske VW Golf 2 de snakker om, slike politiet brukte for mange år siden. En bil han har brukt flere månedsverk og masse penger på å bygge opp fra grunnen av. Og som ikke er forsikret.

Han løper til vinduet. Nede på gaten ser han et titall demonstranter stå rundt bilen. De er i ferd med å manøvrere den rundt og på tvers av veien. De vil blokkere veien for politiet.

Rasende griper han en hammer og stormer ned trappene og ut på gaten.

— Hvis du rører den bilen, så ser du ikke dagslys en gang til!

Det var det jeg ropte til dem, sier Jørgensen med et smil dagen derpå.

Odd Mehus
Odd Mehus
Odd Mehus