Toget var nettopp passert Panipat, 80 kilometer nord for New Delhi, på vei til Pakistan da det ble rammet av to eksplosjoner og en voldsom brann litt over midnatt natt til mandag. To av vognene ble fullstendig utbrent.

Se video

De fleste av de drepte var pakistanere, men det var også indere blant dem og de døde i brannen som oppsto da de to bomben gikk av. Aksjonen var et terrorangrep, ifølge den indiske regjeringen.

Brannen ble utløst av to bomber som eksploderte på toget, og ytterligere to ueksploderte bomber ble funnet etterpå. Indisk TV viste bilder av en koffert med ledninger og en plastflaske.

Voldsom brann I tillegg til de drepte var det rundt 50 skadde som er lagt inn på sykehus i Panipat.

Indisk TV viste bilder av redningsarbeidere som arbeidet seg gjennom aske og vrakgods i de utbrente vognene. Heten var så intens at den blå malingen var skallet av på utsiden av vognene.

Nyhetskanalen Times Now sa at det var to bensinbomber som eksploderte, og at det tok halvannen time før redningsarbeiderne nådde fram til åstedet. Folk som bodde i nærheten, strømmet i mellomtiden til med bøtter med vann for å prøve å slukke ilden.

Vinduene sperret Av sikkerhetsgrunner er vinduene på toget sperret av jernstenger og dørene låst hele veien til grensa. Derfor var passasjerene innesperret og hadde ingen sjanse til å komme ut. Bare noen få ble trukket ut av et par vinduer som var åpne.

– Jeg skaffet visum for å komme til India og besøke slekt, men jeg kunne ikke forestille meg at det ville bli den siste reisen for min familie, sa Tara Chand som var på vei hjem etter en måned i India. Hans tre sønner og to døtre er savnet etter ulykken.

Selv om ekspertene ennå ikke hadde fastslått endelig at eksplosjonene var bomber, beskyldte ministeren for jernbaner, Lalu Prasad, militante muslimer som ønsker å ødelegge de bedrede forbindelsene mellom de to landene, for å stå bak.

– Den som står bak, skal pågripes og straffes, sa han.

Synlig tegn på avspenning Toget er det ene av to ekspresstog mellom India og Pakistan som er et resultat av fredsprosessen mot de to rivaliserende landene og som er det mest synlige tegnet på avspenningen mellom landene. Toget mellom New Delhi og Lahore kalles Vennskapsekspressen.

Togene er gjerne fulle av pakistanere som kommer til India for å besøke slektninger de ble skilt fra da den gamle britiske kronkolonien India ble delt i India og Pakistan i 1948.

Forbindelsene mellom de to landene er blitt stadig bedre de siste årene, selv om de var på nippet til å gå til krig mot hverandre etter et terrorangrep mot parlamentet i New Delhi i 2001. Nå holder de to landene jevnlige møter.

Episoden skjedde dagen før Pakistans utenriksminister Khursheed Mehmood Kasuri var ventet i New Delhi for nye samtaler med indiske myndigheter om framdriften i fredsprosessen.

NDTV
REUTERS TV
ADNAN ABIDI
ADNAN ABIDI
Redningsarbeidere bærer bort sårede fra det indiske toget som ble rammet av en terroraksjon natt til mandag. Minst 64 mennesker døde i brannen som oppsto da to hjemmelagde bomber eksploderte (Foto: Reuters/SCANPIX)
ADNAN ABIDI