• En katastrofe for landet. Dette betyr stillstand, mener Marcus von Schubert (43), som fulgte opptellingen på kneipen «Die Berliner Republik» sammen med venner.

Schubert stemte selv på CDU, og hadde håpet på en koalisjon sammen med FDP. De fikk stemmen fra von Schuberts venninne, Nina Jäger (28). Også hun var skuffet, selv om hennes parti gjorde det historisk godt.

— Det var media som ga SPD og Schröder et skyv oppover på slutten. De fikk mye positiv omtale, mener Jäger, som hadde tatt turen fra Hamburg til Berlin, der hun hadde håpet å kunne feire et litt annet valgresultat.

Von Schubert er mest opptatt av at landet nå ikke får en regjering med en klar plan og et solid flertall bak seg.

— Dette gjenspeiler situasjonen i det tyske samfunnet. Det er ingen som helt vet hvordan det skal gå, mange er usikre det er mye usikkerhet, sier eiendomsmegler von Schubert.

Han mener Merkel også må ta mye av skylden for at det sviktet så fullstendig på slutten. Han tror derfor ikke Merkel blir kansler, men heller en av CDUs mektige ministerpresidenter fra en av Tysklands delstater.

— Jeg satser på en regjering med CDU/CSU og FDP, sammen med De Grønne. Men enkelt blir det ikke, med så mange partier og meninger, sier 43-åringen.