— Du er redd, dommer! Du er redd!

For første gang i dag har mannen på tiltalebenken vist følelser. Albin Kurti har hevet stemmen, nå smiler han mot dommerbordet. Maurizio Salustro, i mørk kappe kantet med FN-fargen, ignorerer utbruddet. Spørsmålet Kurti nettopp har stilt til mannen i vitnestolen, er avvist.

— Ikke relevant! Neste spørsmål! sier dommeren på engelsk, med italiensk aksent.

Det er tirsdag i tinghuset i Pristina, byen som kosovarene er fast bestemt på skal bli hovedstad i et nytt europeisk land. Helst alt på mandag. Det har den påtroppende statsministeren, Hashim Thaci, lovet. Mandag går fristen ut for forhandlingene med Serbia. De har ikke ført frem. Etter åtte år under FN-styre vil provinsen erklære seg uavhengig, uten forsinkelser, har Thaci sagt.

Har fått tusenvis på gaten

Det er ingenting mannen på tiltalebenken i tinghuset heller ønsker seg. Men han har bare forakt til overs for den nyvalgte statsministeren. Like stor er forakten for de tre dommerne der fremme. De kommer fra USA, Tyskland og Italia, og er en del av den internasjonale FN-domstolen i Kosovo.

Albin Kurti er leder for «Vetëvendosje» - «Selvbestemmelse» - en radikal bevegelse som har hatt støtte blant mange unge kosovoalbanere. Kurti har flere ganger fått tusenvis til å gå ut på gaten. Han vil ha selvstendighet straks, og kaste ut hele FN-apparatet som i praksis styrer provinsen.

Forhandlinger med Serbia er han helt imot, fordi han er sikker på Beograd bare forbereder en ny krig.

- Det smeller neste år

Når Kosovo skal ta det siste steget mot selvstendighet, er det en ting NATO, FN og EU frykter mer enn noe annet: Mer vold - i verste fall en ny krig - mellom kosovoalbanerne og serberne som fortsatt bor i provinsen. Hittil har det vært rolig. Men alle vet at begge sider har rikelig med våpen.

— Det vil flyte blod her uansett, sier Albin Kurti.

Skylden legger han på det internasjonale samfunnet. De har satt klare grenser for Kosovos selvstendighet. Serbia vil få beholde sterke bånd til de serbiske lommene inne i Kosovo, hæren skal være liten, NATO skal ha store styrker utplassert, og en EU-representant vil kunne overprøve regjeringen i mange saker.

Kurti ser som Kosovo en moderne koloni. Politikere og utlendinger på FN-oppdrag stikker av med milliarder av hjelpekroner som blir sprøytet inn. Vanlig folk blir sittende i elendig fattigdom, uten noe de skal ha sagt.

Korrupsjonspåstandene kan han underbygge med rapporter fra blant andre EU-kommisjonen.

— Det kommer til å smelle neste år, når grensene for de serbiske områdene skal dras. Kosovo er en kruttønne som vokser hver eneste dag, sier Kurti.

- Åtte år i husarrest

FN-styret i Kosovo mener Kurti kan være gnisten som tenner tønnen.

10. februar ledet han en demonstrasjon her i Pristina. To-tre tusen ungdommer marsjerte og kastet stein mot politiet. Det endte med at rumensk FN-politi drepte to demonstranter, med gummikuler som etter FNs egne regler ikke skulle vært brukt.

Siden har ikke Albin Kurti vært en fri mann. Han satt først varetektsfengslet i tre måneder, og har siden hatt husarrest. Kurti er tiltalt for å ha ledet en ulovlig demonstrasjon og ikke rettet seg etter politiets ordrer.

I tinghuset forteller politimannen i vitnestolen at han så Kurti tale. Men han så ikke at han kastet stein eller oppfordret til vold.

Anklageren, en amerikaner, har ikke greid å skaffe frem flere vitner i denne omgang. Saken blir utsatt til 30. januar. Kurti blir sittende i husarrest.

— Det er ikke så farlig med meg. To millioner kosovoalbanere har sittet i husarrest siden 1999, sier Albin Kurti.

GORM K. GAARE
GORM K. GAARE