Den massive eksplosjonen kunne høres mer enn 70 km unna ulykkesstedet. Vinduer og dører ble slått inn, naboer beskriver at alle skruer og spikre spratt ut av veggene.

Eksplosjonen skjedde mens brannmenn var i ferd med å slukke en brann som hadde oppstått på anlegget, som ligger 12 mil sør for Dallas, skriver Aftenposten.

Religionslærer Debby Marak (58) var akkurat ferdig å undervise og bestemte seg for å kjøre nærmere anlegget for å se på brannslukkingsarbeidet.

Da hun nærmet seg brannen kom to menn løpende mot henne og ropte at de hadde fått beskjed om å flykte, anlegget kunne eksplodere.

— Det var som å være i en tornado, sier Marak om eksplosjonen til nyhetsbyrået AP.

— Ting fløy overalt. Det slo ut frontruten min, det var som om hele jorden skalv.

Mange omkomne og skadde

Marak ringte ektemannen og ba han komme å hente henne. Da de nærmet seg hjemmet, drøyt tre kilometer unna, fortalte ektemannen hva han hadde sett - en enorm ildkule som steg mot himmelen som en atomsopp.

Eksplosjonen har gjort enorm skade på bygninger. Hele leilighetskomplekser er blåst i fillebiter og kun skjeletter av bygninger står igjen, skriver Aftenposten.

Tallet på omkomne og skadede er ikke bekreftet, men er svært høye. Hillcrest Baptist-sykehusets talsmann Glenn Robinson anslår at de behandler 12 kritisk skadede pasienter.

sz2c51c6.jpg
SCANPIX
sz2c5290.jpg
SCANPIX

— Jeg bor omtrent 300 meter fra anlegget og eksplosjonen slo inn inngangsdøren og vinduene på baksiden av huset mitt. Det er hus rett ved siden av som er jevnet med jorden, sier Jason Shelton til The Dallas Morning News.

- Byen ser ut som en tragedie

Flere bygningen står i brann, blant annet en sykehjem og ungdomsskolen i den lille landsbyen med rundt 2600 innbyggere.

— Den siden av byen ser ut som en tragedie. Hvem med vettet i behold bygger et slikt anlegg ved siden av hus? spør Bill Manolakis.

Øyenvitner beskriver kaotiske scener i minuttene etter eksplosjonen. Trafikken hopet seg opp slik at utrykningskjøretøy hadde problemer med å komme til åstedet, og husdyr løp fritt fordi gjerder og låvebygg var ødelagt.

Bill Bohannan forteller til Waco Tribune-Herald at han så eksplosjonen fra foreldrenes hus, like ved anlegget.

— Jeg sto ved siden av bilen med forloveden min, og ventet på at foreldrene mine skulle komme ut da anlegget eksploderte. Det slo oss inn i bilen, sier Bohannan om det kraftige smellet.

Minnet om Oklahoma City

Flere som opplevde eksplosjonen på avstand beskriver det som et jordskjelv. Andre sammenligner eksplosjonen med Oklahoma City bomben, det store terrorangrepet som i 1995 kostet 168 mennesker livet.

Andre sammenligner åstedet med en krigssone.

Krigsveteran Paul Manigrasso sier han kjente eksplosjonen der han befant seg, mer enn seks mil unna anlegget i West.

— Basert på min erfaring skjønte jeg umiddelbart hva det var. Men jeg kunne ikke tro at eksplosjonen var mer enn 60 kilometer unna, sier han til KWTX-TV.

STORE SKADER: Gjødselsfabrikken i West i Texas er jevnet med jorden etter eksplosjonen.
SCANPIX
JORDSKJELV: Flere som opplevde eksplosjonen på avstand beskriver det som et jordskjelv. Andre sammenligner åstedet med en krigssone.
SCANPIX