– Den største feilen vi gjorde var å forsøke å gjøre avtaler, sier Wilco van Rooijen (40) i et intervju med nyhetsbyrået Reuters. Han ble sammen med en landsmann hentet ned fra fjellet mandag og er nå innlagt på et sykehus i den pakistanske byen Skardu.

_Les mer:

— Flere døde etter isras_

– Alle hadde hvert sitt ansvarsområde, og så var det noen som ikke gjorde det de hadde lovet, sier klatrerlederen, og nevner blant annet at ett av de andre lagene bare hadde tatt med halvparten så mye tau som det egentlig skulle.

– Slike dumme ting gjør at liv blir satt i fare, sier han.

Van Rooijen har klatret til toppen av Mount Everest uten oksygen og har to ganger tidligere forsøkt å nå toppen av K2.

Han sier at flere av klatrerne ble grepet av panikk da israset rammet.

– Folk løp ned, men de visste ikke hvor de skulle gå, så mange forsvant på feil side av fjellet og feil rute, og da har du et stort problem, sier han fra sykehussengen.

_Les mer:

Fjellklatrere reddet fra K2_

Han hevder at han skrek til folk at de måtte samarbeide, men han mener at mange var mest opptatt av å redde seg selv og erindrer at flere forlot klatrerkollegene.

– Jeg hadde ikke tid til å diskutere. Det eneste jeg måtte gjøre var å gå nedover, fordi hvis du går nedover, har du mer oksygen, og da er sjansen for å overleve større, sier han.

_Les også:

Usikkert om nordmann kan hentes fra K2_

Det at han klarte å klatre nedover etter israset sammen med to andre, blir hyllet som en bragd på ulike nettsider for klatrere.

STR/PAKISTAN