• Norge må revurdere og evaluere den militære innsatsen i Libya, mener SVs Internasjonale leder, Petter Eide.

Det var bred politisk støtte til Norges deltakelse i den militære innsatsen i Libya, etter at Gadafis styrker var i ferd med å innta havnebyen Benghazi.

FN fryktet et blodbad, og sikkerhetsrådet ga mandat til at «alle midler» kunne tas ibruk for å stanse angrep mot sivile. Norske fly er nå med på å bombe Gadafis militære stillinger, men den allierte innsatsen har ikke forhindret Muammar Gadafi å bruke tunge våpen mot sivile.

— Ineffektiv flyforbudsone

Nå mener nyvalgt internasjonal leder i SV, Petter Eide, at Norges innsats må vurderes på nytt, melder aftenposten.no.

— Vi tolket situasjonen i Benghazi som reel nødvergesituasjon. Vi måtte inn med fly for å beskytte sivile, sier Eide.

- Nå er vi i en ny situasjon. Vi har en flyforbudsone som ikke lenger er effektiv. Vi får nye signaler om en utvidelse av krigen. Da må vi ha en ny debatt i Norge, sier Eide.

Han viser til uttalelser fra Frankrikes utenriksminister Alain Juppé og hans britiske kollega William Hague, som mandag tok til orde for å ta i bruk mer militær slagkraft i Libya.

På høy tid å revurdere innsatsen

— Det kan se ut som om Frankrike og Storbritannia ønsker å modne oss til en bakkekrig, mens utgangspunktet for Norge var et humanitært mandat.

- I tillegg mener jeg vi må lytte til det tidligere utenriksminister Moussa Kousssa advarer mot og antyder - nemlig at det kan gå mot en regulær borgerkrig. SV ønsker ikke å støtte militært en part i en borgerkrig, sier Eide.

— Jeg mener at det ikke var dette Norge sa ja til. I hvertfall ikke SV, sier han. Samtidig som Frankrike og Storbritannia tar til orde for en opptrapping, vil Den afrikanske onion (AU) har samtaler om en våpenhvile og fredsavtale.

— Krigsinnsats på autopilot

Eide mener det er høy tid at den norske innsatsen blir revurdert.

— Den norske krigsinnsatsen er nesten på autopilot. Det er ikke på debatt om det. Det er viktig at vi får vite hvordan den norske regjeringen stiller seg til de signalene fra Europa, sier Eide. Han mener også at fredsbevegelsen har spilt en passiv rolle i forhold til Libya. Regjeringspartiet SV støttet den norske krigsinnsatsen.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell fastholder han støtter operasjonen, men etterlyser også mer debatt.

— Hvis noen kaprer dette mandatet og gjøres om de til noe annet, vil det være ødeleggende for fremtidige operasjoner for å beskytte sivile, sier Solhjell.

Si din mening om krigen i Libya i kommentarfeltet under!