• Ingenting tyder på at aktivistene i Egypt har tenkt å gi opp, sier CMI-forsker Nefissa Naguib.

Onsdag har vært preget av nye sammenstøt omkring Tahrir-plassen i Kairo. Ytterligere tre mennesker er blitt drept i sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Kairo onsdag, opplyser en lege til nyhetsbyrået AFP.

Tidligere på dagen skal opprørspoliti ha brukt tåregass mot demonstrantene, som svarte med å kaste stein, ifølge statlig TV.

Siden lørdag er minst 33 mennesker drept i sammenstøtene i Kairo.
REUTERS/SCANPIX

Den norsk-egyptiske forskeren ved Christian Michelsens institutt (CMI) i Bergen, Nefissa Naguib, er redd urolighetene vil fortsette.

— I januar og februar var det et folk som klarte å stå sammen om å styrte en diktator. Allerede den gangen var det klart for oss som var på Tahrir-plassen at hvis forandringene som ble lovet ikke kom, ville folk komme tilbake til Tahrir.

— Det militære rådet har ikke innfridd det som ble lovet. Siden februar har den vanlige egypter tvert imot opplevd at bruken av unntakslovene er utvidet og brukt mot de sivile, sier hun til BT.

Kjemper for demokrati

Naguib mener dråpen som fikk begeret til å flyte over for egypterne var militærrådets krav for et nytt styre.

— De setter som forutsetninger for overgang til et nytt styre at deres indre liv, organisering og budsjett holdes utenfor de alminnelige demokratiske prosessene. Folk opplever at de forsøker å skape seg en stat i staten som ikke skal stilles ansvarlig overfor demokratisk valgte representanter, sier seniorforskeren.

Ingenting er blitt bedre

Demokratiforkjemperne anklager Det øverste militære råd og Mohammed Hussein Tantaqwi for ikke å ha innfridd kravene fra revolusjonen i februar.

— Demonstrantene opplever at ingenting er blitt bedre etter revolusjonen, og at de nå må bli kvitt militærrådet, sier CMI-forskeren.

— I februar feiret folket mulighetene som åpnet seg fordi de væpnede styrkene hadde stått sammen med dem om å fjerne en diktator. Men deretter forsøkte de væpnete styrker å ta æren for revolusjonen. Det vi ser nå utspille seg i gatene er befolkningen som markerer at dette er det egyptiske folks revolusjon.

- Det skytes for å drepe

Flere kilder, deriblant, Mohamed ElBaradei, hevder at sikkerhetsstyrkene i Egypt massakrerer demonstranter på Tahrir-plassen.

— Fra feltsykehus i Tahrir hører jeg påstander om at det skytes for å drepe. I februar var det gummikuler, men nå meldes det at sikkerhetsstyrkene bruker skarp ammunisjon og at det i enkelte tilfeller skytes på kort hold, sier norsk-egyteren, som har løpende kontakt med egyptere i Kairo.

Mohammed Hussein Tantaqwi

I en tale tirsdag kveld prøvde general Mohammed Hussein Tantaqwi å forsikre om at landets militære ledere vil holde sine tidligere løfter og overlate makten til folket.

— Det egyptiske militæret vil gi fra seg makten umiddelbart dersom folket stemmer for det i en folkeavstemning, sa han i en direktesendt TV-tale.

Talen overbeviste ikke demonstrantene.

— Folk finner seg ikke i at de væpnete styrker stiller seg utenfor demokratiske prosesser. De reagerte også fordi det ble ikke gitt en offentlig beklagelse for den åpenbart overdrevne maktbruken og tap av liv. SCAF bruker fremdeles unntakslovene for å kontrollere ytringer, sier hun.

Onsdag skal opprørspoliti ha brukt tåregass mot demonstrantene, som svarte med å kaste stein, ifølge statlig TV.