Verken fungerende president Bronislaw Komorowski eller utfordrer Jaroslaw Kaczynski fikk mer enn 50 prosent av stemmene i valgets første runde, 20. juni. Dermed måtte en ny runde til, skriver aftenposten.no.

Eksperter anslår resultatet for å bli svært jevnt i valget som holdes etter at Polens president Lech Kaczynski og store deler av landets maktelite døde i en tragisk flyulykke i april i år. Tvillingbroren Jaroslaw stiller nå til valg som sin brors potensielle etterfølger. Valgkampen har vært preget av ulykken, og det blir kalt det merkeligste valget i Polen siden jernteppets fall. Det skriver Reuters.

Beiler til venstrevelgerne

Begge beiler til velgerne til den venstreorienterte Grzegorz Napieralski som fikk 13,7 prosent av stemmene og ble slått ut, skriver NTB.

De fleste av dem ventes å gi sin stemme til Komorowski, den mer moderate av de to kandidatene.

Men meningsmålingene viser at Kaczynski har halt inn på Komorowski og at valget kan bli mer spennende enn først ventet.

En meningsmåling publisert i avisen Rzeczpospolita fredag ga Kaczynski 49 prosent av stemmene, mens Komorowski fikk 47 prosent.

Kaczynski er det eneste valget. Han er for patriotisme, kultur og solidaritet, ikke bare storforretning

Maria Derkacz, velger

— Komorowski ønsker å se fremover

Valglokalene i Polen åpnet klokken seks søndag morgen, og stenger klokken åtte om kvelden.

— Jeg stemte på Komorowski fordi han ikke deler samfunnet. Han dveler ikke ved fortiden, men ser fremover og er bekymret for økonomien og arbeidsledigheten, og han ønsker å forbedre Polens relasjoner med andre land, sier Michal Nadratowski (34), treningsinstruktør, til Reuters i hovedstaden Warszawa.

Andre snur seg fra Komorowski på grunn av hans elitistiske bakgrunn, og mener Kaczynski er seiersherren for alle vanlige polakker mot den mektige eliten.

— Kaczynski er det eneste valget. Han er for patriotisme, kultur og solidaritet, ikke bare storforretning, sier Maria Derkacz (63), oversetter, til byrået.

Dette valget begynte med en tragedie. Jeg håper det vil ende med suksess for Polen

Presidenkandidat Komorowski

- Valget begynte med tragedie

Første runde ga Komorowski 41,5 prosent av stemmene, mens Kaczynski fikk 36,5 prosent. Åtte andre kandidater var fortsatt med i kampen om presidentembetet, men nå står bare Komorowski og Kaczynski tilbake, skriver BBC.

Komorowski, som var president i nasjonalforsamlingen frem til flyulykken 10. april, er en næringslivsorientert sentrumspolitiker. Han samarbeider godt med statsminister Donald Tusk, og har de siste månedene lagt ned en betydelig innsats for å minske virkningene av finanskrisen i Polen.

— Dere har nå valget mellom en bitter politiker som bærer nag, og en fremtidsorientert politiker med et optimistisk syn på Polen, sa Komorowski under et valgkamparrangement fredag, og la til:

— Dette valget begynte med en tragedie. Jeg håper det vil ende med suksess for Polen.

Presidenten i Polen har makt til legge ned veto mot nye lover, utnevne nøkkelpersoner, som landets sentralbanksjef, og har innflytelse over utenrikspolitikken.

«Broren» mot «Greven»

Valget mellom konservative og nasjonalistiske Jaroslaw Kaczynski og EU-vennlige og liberale Bronislaw Komorowski beskrives som et valg mellom to ulike visjoner for Polens fremtid, skriver NTB.

Omstendighetene rundt søndagens presidentvalg har også gjort valgkampen meget spesiell. Nasjonen er fortsatt sterkt preget av flytragedien i Smolensk, og de to kandidatene har unnlatt å snakke stygt om hverandre i valgkampen.

Det har gjort valgkampen enda merkeligere at Jaroslaw Kaczynski er tvillingbror av den avdøde presidenten.

Mediene har av den grunn gitt Kaczynski tilnavnet «Broren», mens Komorowski blir kalt «Greven» på grunn av sin adelige bakgrunn.

- Militærsjef i cockpiten

10. april i år var president Lech Kaczynski, konen Maria og 94 andre var på vei til en minnemarkering for Katyn-massakren under annen verdenskrig, da 22.000 polakker ble massakrert.

Det skal ha vært tett tåke på stedet, og pilotene skal ha blitt frarådet å lande, men gjorde det likevel. I ettertid har man spekulert i om de ble overtalt av Kaczynski, og ulykken etterforskes. Ifølge etterforskningssjefen skal en polsk militærsjef ha vært i cockpiten.