Den kristenfundamentalistiske radioverten var sterk i troen på at Bibelen forutså at verdens undergang skulle begynne på lørdag 21. mai.

Så sterk, faktisk, at han klarte å overbevise hundrevis av sine tilhengere om at enden var svært nær, skriver Aftenposten.no.

Det var derfor en noe fortumlet og spak Harold Camping som åpnet døren da en journalist fra den amerikanske avisen San Francisco Chronicle ringte på i går ettermiddag.

— Det har vært en skikkelig tøff helg, innrømmet Camping, som brukte ordet «flabbergasted» («himmelfallen») for å beskrive hvordan han følte seg.

Ser etter svar

Spådommen hans, som han hadde dyrket frem over lang tid i radioprogrammet sitt, gikk ut på at et enormt jordskjelv ville inntreffe 21. mai, noe som ville indikere starten på Armageddon.

De rettroende ville bli fraktet til himmelen samme dag, mens resten av verdens befolkning skulle vandre hvileløst rundt på jorden helt til den 21. oktober, da et inferno skulle sluke alt og alle.

Men søndag var altså ikke Camping i Himmelen. Han sto i sin egen døråpning og innrømmet at han hadde tatt feil. For andre gang.

Camping trodde nemlig også at jorden skulle gå under i 1994.

— Nå ser jeg etter svar, fortalte han journalisten fra San Francisco Chronicle, og la til at dette innebar diskusjoner med venner samt mye bønn.

Buet ut i regnet

Camping var ikke alene om å være perpleks over at et vulkanutbrudd på Island var det nærmeste de kom «tidenes kraftigste jordskjelv» på lørdag.

En av hans mange tilhengere, den 60-årige Newyorkeren Robert Fitzpatrick, hadde brukt alle sparepengene sine på reklameplakater for å forkynne budskapet om at jordens undergang var nær.

Da selve tidspunktet for Campings spådom - klokken 17.59 lørdag ettermiddag, lokal tid - inntraff, sto Fitzpatrick i regnet på Times Square i New York og ble buet på av tilskuere.

— Jeg kan ikke beskrive hva jeg tenker akkurat nå, fortalte han ABC News.

— I og med at vi forstatt står her, er det åpenbart at det er noe jeg ikke har forstått.

Mange venter nå spent på å høre Harold Camping når han senere i dag skal snakke i radioprogrammet sitt. Til San Francisco Chronicle lovet han at han kom til å stille på jobb i dag, skriver Aftenposten.no.

FESTET: Folk feiret verdens ikke-undergang utenfor 89-åringens radiostasjon senere samme dag.