Under store deler av krigføringen på Gaza-stripen, har Israel sendt ut flygeblader hvor de har bedt sivilbefolkningen holde seg unna Hamas-installasjoner og Hamas-folk fordi Israel planlegger å intensivere krigføringen.

På en pressekonferanse i den israelske byen Ashkelon, ca. en mil nord for grensen til Gaza, forsvarte pressetalsmannen til Israels statsminister, Ehud Olmert, denne praksisen.

Les om konfliktens bakgrunn: «Et løfte fra Gud»

– Setter pris på det – Jeg mener det er mulig å finne trygge plasser å gjemme seg på. Folk inne i Gaza vet bedre enn noen andre hvor disse Hamas-installasjonene, bunkerne og Hamas-folkene er, sier pressetalsmann Mark Regev på spørsmål fra bt.no.

Han sa også at det er åpenbart at befolkningen i Gaza setter pris på at Israel slipper disse flygebladene, og at Israel har fått kjeft når de har bombet uten å varsle.

Sivilbefolkningen i Gaza har ingen andre alternativer enn å forsøke å gjemme seg når israelske bomber slippes. Befolkningen på rundt 1,5 millioner mennesker er sperret inne på den 40 kilometere lange landstripen mot Middelhavet, både Egypt og Israel har forseglet grensene helt.

Les også: Disse styrer krigen

Sjokk og krise Regev gjentok også at Israel er i ferd med å oppnå målene sine med krigen og at de nærmer seg det endelige oppgjøret. Han kunne imidlertid ikke si om det er snakk om dager eller uker før krigen kan avsluttes.

– Krigføringen i Gaza har så langt vært mer enn effektiv. Lederskapet i Hamas er i sjokk og krise og har gått under jorden, sa Regev.

Han understreket at målet til Israel ikke er å fjerne Hamas fra makten.

– De tre målene våre har hele tiden vært å ødelegge det militære apparatet til Hamas, å sørge for at Hamas tenker seg to og tre ganger om før de sender raketter mot Israel igjen, og at Hamas ikke får lov til å få inn nye våpen, sa Regev.

– Det er måten Hamas oppfører seg på, og den linjen de har lagt seg på som gjør at vi ikke vil ha noe med dem å gjøre, sier Regev.

– Kupp

Regjeringens forhold til Hamas er at dersom de møter de kravene FN har satt om politisk dialog, blant annet at de anerkjenner Israels rett til å eksistere og stanser angrep på sivile, er det mulighet for dialog, ifølge Regev.

Hamas vant valget i den palestinske områdene, inkludert Gaza.

– Men den regjeringen som sitter nå er resultatet av et Hamas-kupp, sier Regev.

Han holdt fast ved at det er Hamas som holder det palestinske folket som gisler, og påsto at de nå har alvorlige problemer voksende motstand blant palestinerne.

Regev viste til israelske etterretningsrapportene fra inne i Gaza som skal vise at Hamas er i ferd med å bli upopulære. For vestlig media er det umulig å lodde stemningen på Gazastripen fordi Israel fortsatt nekter å slippe inn vestlige journalister.

Regev benektet også at Israel har brukt klasevåpen eller en ny type ammunisjon i krigen mot palestinerne.

– Vi bruker praktisk talt identisk ammunisjon som NATO-styrkene, og ikke noe som er ulovlig etter folkeretten, sier Regev.

– Det er fortsatt kvalitetsmål inne i Gaza, bunkere Hamas-personell og tunneler,

– Hvor mange raketter kan tolereres?

– Én eneste rakett er nok til at våpenhvile ikke er aktuelt, sier Regev.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte

IBRAHEEM ABU MUSTAFA
BAZ RATNER/REUTERS