VÅR UTSENDE MEDARBEIDER

— Det er en tragedie. Jeg var personlig vitne til gatedemonstrasjonene. De var fredelige. Demonstrantene oppførte seg bra. At de ble skutt ned er ekstrem urettferdighet. Det finnes ingen unnskyldning, sier Shari Villarosa, charge d'affaires ved den amerikanske ambassaden i Burma.

Vi møter USAs toppdiplomat i Burma ved hennes kontor i den nybygde festningen av en ambassade som nettopp er bygd i University Avenue, bare et steinkast unna huset til Aung San Suu Kyi.

Men til tross for at de nærmest er naboer, har Villarosa ennå ikke hatt direkte kontakt med fredsprisvinneren.

— Ingen får møte henne, heller ikke hennes barn. Hun har ingen telefonlinjer, ikke internett og mottar heller ikke post, sier hun.

Villarosa har også lite kontakt med generalene i regimet, og sier hun ennå ikke har fått svar på en forespørsel om et møte med det øvre sjiktet i regimet. Den forespørselen sendte hun i juli.

— Men jeg tror de er veldig klar over USAs posisjon, sier Villarosa, som har vært i Burma i to år.

Vil ha flere land med

En person som tirsdag hadde kontakt med både Suu Kyi og regimet er FNs spesialutsending Ibrahim Gambari. Etter å ha møtt toppgeneralen Than Shwe møtte han Aung San Suu Kyi for andre gang, noe som har skapt visse forventninger om at spesialutsendingens besøk ikke har vært helt bortkastet.

Villarosa sier hun ikke er informert om innholdet i samtalene.

— Jeg venter på å lese rapporter om hva slags møter han hadde, sier hun.

USA har vært en av de fremste kritikerne av regimet i Burma. Etter angrepene på demonstrantene innførte USA sanksjoner mot en rekke ledende generaler.

— Vi har de øverste generalene som mål. Det ville hjelpe om andre land hadde blitt med, vi burde snakke med én internasjonal stemme, sier hun.

Vi spør om hun sikter til Kina og India, land som begge har store økonomiske og strategiske interesser i Burma, og derfor ofte anklages for å være med på å holde regimet i live.

— Vi snakker med alle land i regionen, og i verden, svarer hun.

Munker arrestert

Shari Villarosa hevder hun ikke har oversikt over antall skadede, drepte eller arresterte under opptøyene, men sier hun mottar rapporter om at overgrepene fortsetter.

— Vi har mottatt rapporter om at templer blir angrepet, at munker blir arrestert og at munker blir tvunget til å reise hjem fra templene, sier hun.

Hun mener regimet ikke har gjort annet enn å skremme vannet av befolkningen, uten å ta tak i de underliggende årsakene til opprøret.

— Det ville vært forferdelig om Burma gikk tilbake til å bli et neglisjert land. Forferdelige ting har skjedd i landet, og det har skjedd i over 20 år. At det ikke finnes bilder, betyr ikke at det ikke har hendt, sier hun.

STR