– Alle stemmene må fraktes tilbake til Nairobi og telles på nytt med valgobservatører og media til stede. Først når det skjer, vil situasjonen roe seg, tror Loren Munyuthe, som studerer matematikk ved Universitetet i Bergen.

Han og kameraten Vincent Mrimba er begge overbevist om at 76 år gamle Mwai Kibaki feilaktig er blitt gjenvalgt til president i Kenya.

Les også: Derfor brenner det | Frykter nytt Rwanda | Har måttet holde seg inne siden 3. juledag

– Fredag ledet opposisjonskandidat Raila Odinga med én million stemmer, og alt tydet på at han ville gå av med seieren. Likevel ble altså Kibaki utnevnt til president. Det var et stort sjokk for alle, sier Vincent Mrimba, som studerer politisk økonomi ved UiB.

Raser mot kikuyuene

Det er 42 ulike etniske grupper i Kenya, hvorav kikuyu er den største. Munyuthe tilhører i likhet med president Kibaki kikuyustammen, mens Mrimba er luo.

– Millioner av fattige kenyanerne sto i kø i timevis for å avgi stemme. Det var deres eneste våpen. Nå føler de seg lurt og har tatt til gatene i protest, sier Munyuthe.

Han sier videre at folket har latt raseriet gå utover kikuyuene, fordi presidenten selv tilhører denne etniske gruppen. I går ble minst 15 drept da demonstrantene satte fyr på en kirke.

— Alle som ble drept i kirken var kikuyuer. Men mange av drapene som har skjedd er det indirekte regjeringen som står for. De har bedt politiet om å skyte mot demonstrantene for å drepe, sier Munyuthe.

Har ikke mat

De to studentene ringer jevnlig hjem for å høre hvordan det går med familien. I tillegg har de hyppig kontakt med andre kenyanere i Bergen og i Norge.

– Hovedproblemet er at folk ikke har mat i huset. I Kenya kjøper man vanligvis mat hver dag, og lagrer ikke maten som i Norge. Men nå er alle butikkene stengt, i tillegg til at det er portforbud, sier Munyuthe.

Han forteller at han selv tilhører middelklassen. Men det hjelper lite å ha penger når det ikke finnes mat i butikkene.

– Jeg føler meg ganske hjelpeløs, det er ikke noe jeg kan gjøre med situasjonen. Det er jo ikke penger de trenger, sier Munyuthe.

Han støtter i utgangspunktet Kibaki.

– Hvis jeg hadde vært i Kenya, ville jeg ha stemt på Kibaki. Ikke fordi han er kikuyu, men fordi jeg synes han har gjort mye bra. Men nå har jeg mistet all tillit til ham, sier Munyuthe.

Mrimba på sin side støtter Odinga, som også er luo.

– Ved forrige valg stemte jeg på Kibaki, så jeg støtter ikke Odinga fordi han er luo. Jeg støtter ham på grunn av hans politikk, sier Mrimba.

Odinga har tatt til orde for en større fordeling av godene i Kenya, og har derfor bred støtte blant de fattigste.

Tror ikke på folkemord

Selv om det ikke skulle bli omtelling av stemmene, tror ikke de to at situasjonen vil utarte seg til folkemord eller borgerkrig.

– Jeg tror volden og drapene på kikuyuer vil fortsette i omtrent samme skala som nå en stund fremover, men man vil ikke få et folkemord som i Rwanda. Kenyanere er fredelige folk, sier Mrimba.

Men begge er enige om at situasjonen kan bli svært alvorlig hvis kikuyuene begynner å slå tilbake.

– Kikuyuene har til nå ikke tatt igjen i særlig grad. Hvis de begynner med det, er det klart at situasjonen vil bli enda mer prekær, sier Mrimba.

Han sier videre at hele Øst-Afrika rammes av opptøyene.

– Uganda, Tanzania og Kongo merker situasjonen godt. Kenya er storebror i regionen, sier Mrimba.

De to hadde ikke trodd at noe slikt kunne skje i hjemlandet.

– Vi har levd fredelig med hverandre i mange år. Selv ikke foreldrene mine har opplevd noe slikt. Nå er det viktig at politikerne tar ansvar og får roet ned situasjonen. Blir stemmene omtalt på korrekt vis, tror jeg volden stanser umiddelbart. Det folk ønsker er rettferdighet, sier Munyuthe.

BEKYMRET: Vincent Mrimba (t.v.) og Loren Munyuthe fra Kenya studerer i Bergen og følger situasjonen i hjemlandet minutt for minutt. - Folket føler seg lurt etter avsløringer av omfattende valgfusk, sier de.
ODD MEHUS