Natt til torsdag meldte Hovedredningssentralen i Nord-Norge at Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) var i god behold på isen, men at de tre ombord i «Berserk» og båten fortsatt var savnet i Sørishavet.

— Det er den mest fantastiske telefonen jeg har fått i mitt liv, sier Anne Marie Ulvolden, moren til 18 år gamle Samuel Massie fra Bergen, til bt. no.

- Grunn til bekymring

Ved 09-tiden torsdag hadde Jarle Andhøy (33) telefonkontakt med NRK Nitimen. Der fortalte han at han har hatt fast dialog med skuta «Berserk», men at det de siste dagen har vært stille fra den kanten.

— Jeg har fått informasjon om at det er gått av en nødpeilesenderen om bord i skuta, som har vart i cirka tre kvarter, og det er jo grunn til bekymring, sier Andhøy til NRK.

Han forteller også at han og Massie er på vei tilbake til kysten for å bistå med å finne «Berserk».

— Jeg er overrasket at nødpeileren har gått av siden vi har ligget i et bra ankringsområdet ved kysten. Jeg forstå ikke helt hva som er skjedd. Forhåpentlig er det noen elektroniske problemer, sier han.

Sterk båt

Ifølge Andhøy er «Berserk» vesentlig sterkere enn de andre båtene som søker i området og mannskapet om bord har vært ute i dårlig vær tidligere.

— Det er forskjell på hva folk kaller dårlig vær og dårlig vær. Så lenge du er forberedt, er det ikke noe hokkus pokkus særlig når du har godt sjømannskap i bakermet. Været er ikke noe problem for de gutta der, sier han.

Hør hele intervjuet med Jarle Andhøy her.

- Poler for være poler

Sist Andhøy hørte fra Tom Gisle Bellika (36), som skulle stå bak roret mens Andhøy var i land, sa han at alt var vel, at skuta var sjøklar og at de skulle ut å se hvordan isforholdene var.

Andhøy har vært kontakt med hovedredningssentralen i Nord-Norge og New Zealand. Det er sistnevnte som koordinerer leteoperasjonen etter Berserk.

— Jeg har fortalt dem om hvilke ankringsplasser gutta hadde tenkt å være i og sagt at Gisle liker å dra langt til havs dersom det blåser hardt og de har problemer. Det er godt å vite for dem som søker etter dem.

Andhøy bekrefter overfor NRK at han og Messi klarte å komme seg helt til Sørpolen.

— Vi har vært så langt som til verdens ende. Men akkurat nå er alt annet uvesentlig enn gutta om bord i Berserk. Det er sånn at nå får poler være poler. Nå er det mannskapet og sikkerheten til gutta som gjelder, sier han.

Et godt tegn

Jarle Andhøys talsmann i Norge, Nils Jørgen Vordahl har snakket med Andhøy fire ganger så langt i dag. Han sier til bt.bo ved 16-tiden at Andhøy og Massie nå er to dager unna McMurdo.

— De har fremdeles god tro på at Berserk er i god behold. Jarle fortalte at kapteinen søkte til åpen sjø dersom været var dårlig, sier Vordahl.

Vordahl mener også at dersom båten har gått ned, så burde man ha funnet ting fra båten på overflaten.

— Det var blant annet en seks mannsflåte, en hvit gummibåt og to tomme oljetønner om bord, men ingenting av dette er funnet og det tar vi som et godt tegn, sier han.