Venezuelas president Hugo Chávez mener at seieren i folkeavstemningen om presidentens mandattid er et mandat for sosialismen.

– De som stemte ja i dag, stemte for sosialismen, for revolusjonen, tordnet Chávez til tusener av tilhengere som fylte plassen og gatene rundt presidentpalasset natt til mandag norsk tid.

Da 94 prosent av stemmene var telt opp, hadde 54 prosent sagt ja til de foreslåtte endringene i grunnloven som tillater en president å bli gjenvalgt uten begrensninger av hvor mange perioder han eller hun kan sitte. 46 prosent hadde stemt nei.

Chávez-tilhengerne strømmet ut i gatene etter at resultatet var klart. Det ble også feiret med fyrverkeri flere steder i hovedstaden.

– Vi ønsker å gratulere folket i Venezuela med god demokratisk oppførsel. Dette var en bemerkelsesverdig dag, sa Tibisay Lucena, leder av det nasjonale valgrådet.

– Sannheten seiret

Seiersmarginen var større enn den mange meningsmålinger på forhånd ga Chávez.

Han kan nå sitte som president i så mange perioder han måtte ønske, forutsatt at han vinner valgene.

Foran tusenvis av tilhengere sang Chávez nasjonalsangen fra en balkong i Miraflores-palasset i Caracas.

– Dette er en stor seier, og om ikke Gud vil det annerledes, om ikke folket vil det annerledes, så er jeg allerede kandidat ved presidentvalget i 2012, proklamerte han foran menneskemengden.

Godtar tap

Opposisjonsleder Omar Barboza sa etter at resultatet var klart, at han aksepterer nederlaget.

– Vi er demokrater. Vi aksepterer resultatet, understreket Barboza.

Han gikk likevel langt i å antyde at Chávez’ kontroll med statlige medier har gitt ham et fortrinn i valgkampen.

– I praksis ville dette bli et diktatur, la han til.

54 år gamle Chávez forsøkte også i 2007 å få grunnloven forandret på lignende måte, men den gang sa folket nei.

Han feiret nylig tiårsjubileum som president og er populær i store lag av befolkningen på grunn av helse— og utdanningsprogrammer han har iverksatt, samt bidrag til fattige, finansiert med oljepenger.

Oljeprisen har imidlertid falt med over 100 dollar fatet det siste halvåret, og det er ikke nok penger i statskassen til å finansiere presidentens omfattende planer.

REUTERS
REUTERS