I går la kruttrøyken seg på Malta, etter at partene i EU-striden i månedsvis har beskyldt hverandre for løgn og alt som verre er. Maltas konstitusjon innvilger folk en «ettertankens dag» før de i dag skal til pers.

Men på Gozo, den minste av Maltas to bebodde øyer gir mor og sønn Camilleri et heftig ekstranummer til glede for norske lesere. Smilet ligger på lur hele tiden, for de to har det beste forhold, men i EU-saken er de rykende og oppriktig uenige.

— Hun er ikke tilhenger av fremskritt, starter Marvic Camilleri (24), som jobber for arbeidsformidlingen.

— Det handler ikke om det! Jeg skal gi to grunner for å si nei til EU. For det første er Malta for lite til å hevde seg i konkurranse med de store landene. Hvor mange stemmer får vel vi i Brussel sammenliknet med Italia og Tyskland?

- Ikke bra for butikken

Rose Camilleri er allerede oppe i et høyt toneleie. Det er nesten så glass og pyntegjenstander i suvenirbutikken hun har drevet i 30 år begynner å vibrere.

— Og for det andre vil ikke EU være bra for små butikker som min. Vi blir invadert av suvenirselgere fra alle kanter. Se hvordan Sicilia er blitt!

— Tvert imot, innvender sønnen. - Nettopp Malta og Gozo vil ha godt av investeringene EU vil gi. Og butikker som din lever godt over hele EU.

BT spør sønnen hvorfor han er for EU, men moren svarer:

— Du tror du blir mer fri. Men du skal bare se. Du kan bli sendt ut for å kjempe andre folks kriger, tordner hun, med pekefingeren helt oppe i sønnens nesetipp.

— Du er for negativ, innvender Marvic.

— Da jeg var liten jente regjerte britene her. Vi var annen klasses innbyggere i vårt eget land. I EU blir vi annen klasse igjen, hvis ikke like godt tredje klasses, sier Rose Camilleri, med henvisning til at Gozos innbyggere ofte blir sett litt ned på av folk på hovedøyen Malta.

- Masse å tjene

— Du er for negativ og bare opptatt av fortid. Jeg er interessert i fremtiden. Jeg er sikker på at Malta har masse å tjene på EU-medlemskap, sier Marvic, men han holder seg litt tilbake av respekt for mor.

Mens diskusjonen raser, går kundene rundt i den 400 år gamle kjelleren som «Lace Corner» ligger i, uten å få anledning til å kjøpe noe. Butikkinnehaveren diskuterer nemlig EU med sin sønn.

Turistene legger seg i stedet opp i diskusjonen.

— Du har helt rett, madam. Vi ble lurt til å stemme ja for 30 år siden. Ta vare på selvstendigheten mens dere har den, sier et eldre britisk par.

— Men EU vil sørge for at Malta får bedre systemer for resirkulering av avfall, bemerker en kvinne fra Canada.

Snart er suvenirbutikken omdannet til et multinasjonalt EU-seminar. Rose Camilleri trekker trumfkortet idet hun peker på Bergens Tidendes mann:

— Han kommer fra Norge. Nordmenn er veldig smarte! De har stemt nei til EU to ganger.

Jeg nikker og smiler forsiktig, men har ikke hjerte til å fortelle henne om det siste halve årets meningsmålinger i nord.