• Vestens snakk om demokrati er bare ord, sier Kåre Willoch.

— Dobbeltmoralen er deprimerende. Først forlanger Vesten valg i Palestina. Når Hamas så vinner valget, nekter de å snakke med dem. Det viser at Vestens snakk om demokrati bare er ord, sier Kåre Willoch til bt.no.

Den tidligere statsministeren mener at konsekvensene ved en slik holdning er store.

— Vesten forlanger både fred og ikke-fred, demokrati og ikke-demokrati i Midtøsten. Det er klart at det undergraver troverdigheten og renommeet i resten av verden, sier han.

— For at Israel skal snakke med Hamas, trengs det et langt kraftigere språk fra USA, og EU kan også gjøre mer. Jeg tror at selv lille Norge kan gjøre litt og hjelpe til med å forklare at partene er nødt til å snakke sammen.

Les også: Palestinere flykter til Egypt |Hamas ber om palestinsk opprør mot Israel | UD fordømmer angrepene |Angrepet er bare begynnelsen | Israel angriper Gaza

Vil ikke skape sikkerhet

Willoch har ingen tro på forandringer i USAs Midtøsten-politikk før etter presidentskiftet, og tror heller ikke det blir lett for Obama å gjøre endringer.

— Amerikanske velgere er så ensidige og så basert på det jeg vil kalle en misforståelse av Bibelen, at det er vanskelig for presidenten å gjøre noe med situasjonen. Men det blir han snart nødt til. USAs overmakt er på vei nedover, ikke minst på grunn av den dårlige økonomien, og det er ikke sikkert landet vil være i stand til å sikre Israel i fremtiden. Dermed haster det med å få fred, sier Willoch.

Han mener at Israels politiske taktikk med å fryse ut Hamas var dømt til å mislykkes fra begynnelsen:

— Dagens situasjon er en fryktelig, men forutsigbar konsekvens. Angrepene vil heller ikke skape sikkerhet for Israel, alle resultater på det området vil være midlertidige. Men Israel har kjørt seg fast, og ser ingen andre muligheter. Det er tragisk at noen tror at man kan sikre fred på denne måten.

- Fiender må snakke sammen

Willoch vil ikke spekulere i hva som kommer til å skje i Gaza i tiden fremover:

— Men utsikten til fred er ikke til stede. Dette er en ytterligere utdyping av det eksiterende fiendskapet, og samtidig en veldig understrekning av Mandelas ord om at man må snakke med fiender for å få fred.

Er du enig med Willoch? Bruk kommentarfeltet.

KNUT STRAND
Reuters