• En mann gikk alene mot sikkerhetsstyrkenes sperringer, satte seg ned på knærne, og bøyde hodet før han reiste seg og gikk.

Den norske diplomaten Mariann Ruud Hagen beskriver i en telefonsamtale med Bergens Tidende en av gårsdagens episoder i Burmas største by, Rangoon.

— Demonstrantene er fredelige, de provoserer ikke. Men samtidig er situasjonen meget spent, og mye av begeistringen som kunne registreres i gatene onsdag, er borte. Antakelig på grunn av soldatenes og sikkerhetsstyrkenes maktbruk, forteller den norske diplomaten.

Munkene sperret inne

Ruud Hagen forteller at det var få munker som marsjerte i gatene i går. Trolig har dette sammenheng med at regimet natt til torsdag raidet klostre både i Rangoon og andre byer.

— Dette var de observasjonene jeg gjorde da jeg sammen med andre diplomater kjørte rundt i byen. Vi vet ikke om munkene er arresterte, eller om de bare nektes å gå ut av klostrene, sier Ruud Hagen. Hun forteller at det i går var flere vanlige folk som deltok i demonstrasjonene, og som ga uttrykk for at «dette skal vi klare». - Det er ikke lett å gi noe anslag over hvor mange som deltok i demonstrasjonene i de sentrale delene av Rangoon, men det dreide seg om flere tusen.

Skyting

Den norske diplomaten kunne ved selvsyn konstatere at sikkerhetsstyrkene skjøt mot demonstrantene, og hun så en person synke sammen etter en skuddsalve.

— Situasjonen er veldig spent, og det var en rekke episoder der det ble skutt korte salver mot demonstrantene. Det ble også skutt varselskudd i luften.

Ruud Hagen forteller at det synes som om sikkerhetsstyrkene har funnet en effektiv strategi for å spre demonstrantene. - Soldatene rykker inn fra flere kanter, bruker til dels tåregass og klarer å splitte demonstrantene i små grupper som er enkle å håndtere. Den spente situasjonen illustreres av at folk skvetter til eller begynner å løpe når skudd eller tåregassgranater avfyres.

Arrestasjoner

Sammen med kolleger fra flere andre land var den norske diplomaten vitne til flere arrestasjoner.

— I en sidegate til en av de store markedsplassene i byen, så vi et trettitall personer bli overført fra en mindre politibil til en militær lastebil. Vi oppdaget flere tilsvarende episoder.

Ruud Hagen forsøkte sammen med andre diplomater i løpet av gårsdagen å ta seg frem til boligen til fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi.

— Men vi kom ikke langt. Gaten var effektivt sperret, sier den norske diplomaten, utsendt til Rangoon fra den norske ambassaden i Thailand.

Minst en munk skal være drept under gårsdagens sammenstøt.

Fortsatt mangler det bekreftelser på hvor mange som har mistet livet, men det skal dreie seg omkring ti personer.

I følge det burmesiske statsfjernsynet er elleve demonstranter og 31 soldater såret.

Norsk fordømmelse

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømte i går voldsbruken mot fredelige demonstranter i Burma.

Støre har understreket for FNs Burmautsending, Ibrahim Gambari, at Norge støtter FNs bestrebelser for å skape ro i Burma. Norske ambassader ble i går instruert om å ta opp situasjonen i Burma med nøkkelland i regionen, inkludert Kina og India. De to landene er oppfordret til å bidra til en fredelig løsning på konflikten.

VIL STANSE OVERMAKTEN: En enslig demonstrant ble stående igjen i trass med hevet høyrearm etter at militæret hadde skutt over hodet på demonstrantene i Rangoon i går. FOTO: REUTERS
STR