Valget er et sviende nederlag for president George W. Bush, og kan gjøre det vanskelig for presidenten å få gjennom sin politikk de to siste årene av sin periode.

Sent onsdag kveld ble det klart at demokraten James Webb hadde slått republikaneren George Allen i den svært jevne kampen om senatsplassen fra Virginia, ifølge opplysninger fra tv-kanalen NBC og nyhetsbyrået AP.

Med seieren i Virginia har demokratene erobret flertallet i Senatet. Republikanerne og demokratene har 49 senatorer hver, men i tillegg kommer to uavhengige senatorer som regnes med i demokratenes leir.

Valget ga demokratene et solid flertall i Representantenes hus, med 230 representanter mot republikanernes 205.

Skuffet Bush En tydelig skuffet president Bush gratulerte demokratene med valgseieren. Samtidig ga han forsvarsminister Donald Rumsfeld sparken, og erstattet ham med tidligere CIA-sjef Robert Gates.

Utnevnelsen ble godt mottatt blant demokratiske politikere, som tolker den som et signal om en mulig kursendring i Irak.

– Jeg håper Rumsfelds avgang vil markere starten på en ny politikk i Irak, sier demokratenes Nancy Pelosi, som nå blir flertallsleder i Representantenes hus.

Omtelling? Det kan likevel ta tid før valgresultatet i Virginia blir endelig bekreftet. Demokraten James Webb slo sin motkandidat George Allen med bare 7.000 stemmer, av totalt 2,3 millioner avgitte stemmer. Dersom Allen krever full omtelling, blir ikke resultatet klart før i slutten av november.

En av hans valgkampmedarbeidere sier imidlertid at Allen ikke kommer til å trekke ut prosessen unødig. En avklaring kan derfor komme allerede torsdag.

Republikaneren Conrad Burns i Montana, en annen stat med svært jevnt løp, ville heller ikke umiddelbart godta at han var slått.

Den nye Kongressen kommer sammen i januar.

Les mer om Demokratenes valgseier

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sier velgerne har uttrykt et klart ønske om endret kurs.

JASON REED