180 japanske arbeidere jobber intenst for å kjøle ned reaktorene på atomkraftverket Fukushima. De arbeider på skift, med 50 mann om gangen, for å begrense strålingsdosene, men trekkes ut når strålingen er på sitt verste.

— Arbeiderne må bli

Det er likevel ingen tvil om at arbeiderne er på et selvmordsoppdrag, sier en amerikansk embetsmann til TV-stasjonen ABC News. Japanerne bør ta konsekvensen av det, mener han.

— De er nødt til å slutte å trekke ut folk og få dem tilbake i reaktoren for å kjøle den ned, sier den anonyme kilden, som skal være godt informert om situasjonen.

De neste 24 til 48 timene er kritiske, mener han. Lykkes ikke arbeiderne i å stoppe de radioaktive lekkasjene, kan situasjonen være «dødelig i flere tiår», ifølge kilden.

Hittil er mesteparten av radioaktiviteten blitt ført til havs med vinden. Den store frykten er at farlige radioaktive utslipp skal ramme metropolen Tokyo, der strålingen fortsatt er svært beskjeden.

Strategien er klar

Elektrisitetsselskapet i Tokyo, som driver atomkraftverket i Fukushima, sier det konsentrerer alle krefter om å gjenopprette strømforbindelsen til det lammede kjølesystemet.

— Vi kan ikke si når, men vi ønsker å gjenopprette strømforsyningen så raskt som mulig, sier Naohiro Omura, talsmann for Tokyo Electric Power Co. (Tepco), til nyhetsbyrået AFP.

Det er den brutte strømforbindelsen som har satt kjølesystemet ut av drift, noe som igjen har ført til at temperaturen der brenselstavene er har gått til himmels.

En annen talsmann sa tidligere til det amerikanske nyhetsbyrået AP at en ny strømkabel er nesten ferdig tilkoblet.

Høy stråling nær reaktoren gjør det svært vanskelig og risikabelt å arbeide i nærheten.

Er det moralsk riktig å sende folk på et selvmordsoppdrag, når hensikten er å redde tusenvis av menneskeliv? Si din mening i feltet under!